Czy producenci robią jeszcze sterowniki do Win 7?

Planuję zakupić nowy sprzęt komputerowy. Mój obecny ma jakieś 3 lata. Czy ktoś ostatnio składał jakiegoś kompa i może napisać, jak to jest ze sterownikami? Czy win7 jest jeszcze wspierany czy już wszystko tylko pod Win10?

Zależy o co pytasz - oprogramowanie, gry ?

Napisał w dziale Gry PC. Myślę, że chodzi głównie o płytę główną i kartę graficzną.

Napisałem w dziale “Na luzie”. Napisałem też, że chodzi o sprzęt komputerowy i sterowniki. Więc chyba jasne o co chodzi. O grach nie ma ani słowa :slight_smile: Nie wiem więc skąd pomysł, że chodzi o gry i dlaczego temat został przerzucony do działu “Gry”…

A nie możesz sobie sprawdzić na stronie producentów podzespołów, czy udostępniają sterowniki dla sprzętu, który chcesz kupić? Liczysz na to, że ktoś zrobi to za ciebie?

1 polubienie

Karty graficzne RTX - sterowniki mają

Procesory 6 generacji Intela - mają, 7 generacji jak trochę pokombinujesz uruchomisz, ale nie warto dla kilku % wydajności więcej, 8 generacji podobno tak, ale jeszcze więcej kombinacji

Płyty główne - do procesorów 6 generacji Intela nie ma problemu, wyżej trzeba kombinować ze sterownikami na własną rękę czasami może się okazać, że do jakiegoś urządzenia na płycie nie będzie sterowników (czasami producenci wydawali sterowniki dla W7 w przypadku płyt przeznaczonych do uruchomienia procesorów 7 generacji).

1 polubienie

Na jakiej podstawie twierdzisz, że chcę, żeby ktoś coś szukał za mnie? Przecież, jak wół napisałem:

“Czy ktoś ostatnio składał jakiegoś kompa i może napisać, jak to jest ze sterownikami?”

O dziwo Fizyda zrozumiał, o co mi chodzi, a ty już nie za bardzo…

I to jest konkretna odpowiedź. Wreszcie :slight_smile: A kiedy ostatnio składałeś nowy zestaw?

Rok temu, ale brałem stary procesor 6 generacji, właśnie z tego powodu by nie mieć problemu z instalacją W7. 7 generacja nie była warta uwagi bo za mały wzrost wydajnościowy, 8 generacja to właściwie wydajność 7 generacji, ale więcej rdzeni, więc widoczny wzrost jedynie w aplikacjach wielowątkowych.
Dla mnie 6700K i tak był wielkim skokiem wydajnościowym i tak, jak się okazuje 8700K nie jest do końca warte zachodu W MOIM PRZYPADKU.