Zauważyłem,że co jakiś spadają mi kreski zasięgu wifi w laptopie. Laptop jest cały czas w tym samym pokoju , co router. Dzieje się to ,co ileś dni ,że te kreski spadają. Ostatnio też często mam problem na smartfonie połączyć się z routerem,gdyż nie chce się połączyć. Wcześniej wystarczyło,jak nacisnę ikonę wifi ,to już się łączyło ,a teraz muszę wejść w ustawienia i otworzyć wifi . Telefon wyszuka wifi i połączy się z routerem . Ostatnio , jak odsuwałem szafkę ,tam ,gdzie stoi router, to przy odsuwaniu odłączył się zasilacz od routera. Miałem problem po podłączeniu się ponownie połączyć z internetem ,gdyż cały czas świeciła się pomarańczowa lampka zamiast niebieskiej. Musiałem kilka razy włączyć i wyłączyć routera i za którymś razem router załapał i po kilku minutach zaświeciła się niebieska lampka. Czy to znak ,że psuje mi się ruter ? Czy te spadki sygnału raz na jakiś czas mogą być spowodowane wzmacniaczem wifi ? Posiadam router D-Link DIR-853 oraz D-Link DAP-1325 , który jest kilka pokoi dalej w salonie i do niego jest podłączony telewizor.
Najczęstszą przyczyną problemów z uruchamianiem routera w przypadku kilkuletnich sprzętów jest zasilacz, ten router ma zasilanie 12 V 1,5 A, spróbuj z innym zasilaczem o takich samych parametrach.
Jeśli w oprogramowaniu są dostępne logi to zobacz co w nich wyświetla.
Nie wiem jaką masz wersję, ale ostatnie dostępne firmware jest z 2000 roku, a DIR-853 Rev A1 i Rev R1 są wspierane przez OpenWRT, będziesz miał aktualne oprogramowanie i mozliwości jakich oryginalne nie ma. Zresztą DAP-1325 A1 też ma wsparcie OpenWRT.