Czy pulpit ma coś do gier?

Czy ikony na pulpicie, wygląd Aero, duża rozdzielczość, pasek zadań - mają wpływ na wydajność gier na pełnym ekranie?

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale gdy jeszcze miałem 1GB RAMu, to na Viście wyłączenie Aero na czas gry w Crysis’a poprawiało nieznacznie wydajność. Po dołożeniu modułów nie miało to już wpływu.

Jeszcze w sprawie rozdzielczości.

Rozdzielczość samego pulpitu nie powinna mieć nic do rzeczy. Ważniejsza jest rozdzielczość ustawiona w grze i tutaj owszem, im wyższa, tym mniej klatek na sekundę (nie przekraczaj rozdzielczości natywnej wyświetlacza!).

W Windows 7 styl Aero wyłącza się przy większości gier automatycznie

@luki30210

Tyle, że zazwyczaj wynika to z jakiegoś błędu lub niepełnej zgodności aplikacji, więc te zgodne już go nie wyłączą.

Fallout 3 się chyba nawet z tym borykał. Na Viście Aero działało podczas grania, a na Windows 7 już nie.

W każdym razie ORZECHgda, sam sprawdź w jakich warunkach gry chodzą ci najpłynniej. Zdaj później z tego obiektywną relację w tym wątku, a będziemy mieli jakieś dowody na to kiedy jest wydajniej.

Amen :slight_smile:

Włączone Aero Glass ma wpływ na gry, jest to około 1 - 4 FPS-ów straty wydajności czyli minimalna strata.

Co do Fallout 3 to wersje 1.6 i 1.7 są w 100% kompatybilne z Windows 7.

Ale ja i tak zanim odpalę grę przełączam Windows-a na “dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności” a ci co nie chcą się w to bawić zalecam ustawienie na pliku .exe gry

20fbd62c4823.jpg