Czy radiator jest dobrze założony?

Karta rtx 3080 ti dotyka swoją obudową radiatora chłodzenia procesora. Ogólnie mało ma ona tam miejsca. Sytuacja bardzo zła? Proszę o pomoc. Dzięki.

Ten radiator od chłodzenia CPU jest za duży albo źle założony :wink:

Zgadza się. Jest za duży ale czy to będzie robić problemy jeśli będą się troszkę dotykać.hmm

Ja bym nie ryzykował i zmienił na jakieś mniejsze.

Tak chyba zrobię, najtańsza opcja. Dzięki za opinie.

To chłodzenie to Noctua NH-U12S?

Powinien być co najmniej 1 slot przerwy.
Jak tutaj:

To chłodzenie nie jest kompatybilne z niektórymi płytami głównymi, dlatego masz tak małą przerwę pomiędzy backplate karty, a chłodzeniem.

Ja mam Noctua NH-D15 podobna konstrukcja, ale 2-wieżyczkowa, u mnie wygląda to tak:

noctua nh-d14. A może by tak podciąć gumóweczką żeberka? 1 slotu przestrzeni nie będzie ale trochę będzie. Nazbieram kasy to kupię wodne. Do i7 10700kf przydac się może.

To dużo nie zmieni, a łatwo zepsuć to chłodzenie, żeberka dosyć delikatne.
Lepiej zostaw jak jest, jak uzbierasz na wodne to sprzedaj Noctue to odzyskasz trochę pieniędzy.
W obecnej formie działać będzie, ale wydajność chłodzenia będzie zmniejszona.

Albo znajdę stary mniejszy radiator(kilkuletni) i go zamienię. Może mam stare chłodzenie co kiedyś dawali do procków. Czy taka staroć już może być nie tak sprawna?

Jeśli myślisz o box’ owym chłodzeniu intela to na pewno wydajność chłodzenia spadnie.
Jeśli boisz się jakiegoś zwarcia to możesz podkleić miejsce styku taśmą izolacyjną :wink:

O tym właśnie myślałem :slight_smile: spoko. Narazie jest jak jest. Ustawie ostrzeżenie na 85 stopni temp procka i chyba nic się nie stanie. Mogę kartę umieścić w PCI 3 x4 narazie kosztem kilku fps ale znajduje się ono niżej niż to z którym mam problem. Dziękuję!