Karta rtx 3080 ti dotyka swoją obudową radiatora chłodzenia procesora. Ogólnie mało ma ona tam miejsca. Sytuacja bardzo zła? Proszę o pomoc. Dzięki.
Ten radiator od chłodzenia CPU jest za duży albo źle założony
Zgadza się. Jest za duży ale czy to będzie robić problemy jeśli będą się troszkę dotykać.hmm
Ja bym nie ryzykował i zmienił na jakieś mniejsze.
Tak chyba zrobię, najtańsza opcja. Dzięki za opinie.
To chłodzenie to Noctua NH-U12S?
Powinien być co najmniej 1 slot przerwy.
Jak tutaj:
To chłodzenie nie jest kompatybilne z niektórymi płytami głównymi, dlatego masz tak małą przerwę pomiędzy backplate karty, a chłodzeniem.
Ja mam Noctua NH-D15 podobna konstrukcja, ale 2-wieżyczkowa, u mnie wygląda to tak:
noctua nh-d14. A może by tak podciąć gumóweczką żeberka? 1 slotu przestrzeni nie będzie ale trochę będzie. Nazbieram kasy to kupię wodne. Do i7 10700kf przydac się może.
To dużo nie zmieni, a łatwo zepsuć to chłodzenie, żeberka dosyć delikatne.
Lepiej zostaw jak jest, jak uzbierasz na wodne to sprzedaj Noctue to odzyskasz trochę pieniędzy.
W obecnej formie działać będzie, ale wydajność chłodzenia będzie zmniejszona.
Albo znajdę stary mniejszy radiator(kilkuletni) i go zamienię. Może mam stare chłodzenie co kiedyś dawali do procków. Czy taka staroć już może być nie tak sprawna?
Jeśli myślisz o box’ owym chłodzeniu intela to na pewno wydajność chłodzenia spadnie.
Jeśli boisz się jakiegoś zwarcia to możesz podkleić miejsce styku taśmą izolacyjną
O tym właśnie myślałem spoko. Narazie jest jak jest. Ustawie ostrzeżenie na 85 stopni temp procka i chyba nic się nie stanie. Mogę kartę umieścić w PCI 3 x4 narazie kosztem kilku fps ale znajduje się ono niżej niż to z którym mam problem. Dziękuję!