Czy RECOVERY jest niezbedne do funkcjonowania systemu?

Ktoregos dnia braklo mi miejsca na recovery.Okazalo sie,ze na tym dyskuD- 10 Go (C-240GO) instaluje sie wszystko to co powinno byc na C.Poprosilem fachowca o pomoc a ten zwyczajnie sformatowal maszyne i teraz mam 40Go na C, 210Go na D ,ale nie mam recovery.Pytam gdzie jest to recovery.A on na to ze recovery nie jest konieczne.Mysle,ze ten “fachowiec” jednak sie myli.Nie wspomne o tym co stracilem jeszcze, ale wspomne ze atualizacji w czasie jednej sesji zainstalowalem 75.Dostalem maszyne “gola”.Jestem w trakcie instalacji sterow i kodekow,ktore potracilem.Nie wiem jednak jak stworzyc RECOVERY.Prosze mnie oswietlic,bo juz nie wiem co jest konieczne a co nie do poprawnego funkcjonowania systemu.Jedno jest pewne.Laptop mniej sie grzeje.Dzieki za wskazowki. :expressionless: :Czy jest sposob na odzyskanie RECOVERY (nie mam go na plycie)

Recovery nie jest wymagane. Dobrze Ci powiedział informatyk. I nie jest potrzebne do funkcjonowania systemu czy też komputera.

thales , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Partycja recovery nie jest wymagana do prawidłowego działania systemu, jednakże w przypadku jej braku będziesz pozbawiony przywrócenia systemu, (był na niej obraz systemu operacyjnego). Jeżeli wcześniej wykonałeś kopie zapasową tej partycji (mam tu na myśli wypalenie płytek CD\DVD z obrazem tejże partycji), to niczego nie musisz się obawiać.

Nie ma sposobu. Jedyne co można zrobić, to zamówić nośnik instalacyjny systemu (obraz systemu) u producenta laptopa.

Dziekuje za cenne informacje.Oddajac laptopa gosciowi,ktory mial mi pomoc bylem przekonany,ze najwazniejsze elementy zostana zachowane.Taka byla zreszta umowa i za to mu placilem.