Czy ruszy Windows 7 86 bit i 64 bit

Witam mam następujące pytanie :slight_smile: :

Czy ruszy na komputerze Dell Optiplex GX260 756 RAM Karta graficzna: Nvidia 7600 Procek: 2.26 GHz

Windows 7 x64 i/lub x86 bit ??

Dla wersji x 64 masz za mało ramu i nie wiem czy procesor jest 64 bitowy (nie podałeś jaki masz)

Wersja x84 nie zadziała gdyż nie ma takiej.

756 ram zadziała ale bedzie masakrycznie chodziło, jakakolwiek gra to pokaz slajdów, najlepiej wgrac xp

Procesor Intel Pentium 4 2,26 GHz

sorka rgabrysiak jest wersja x86…

jaki by procek nie byl 756 ram to stanowczo za mało, przy 1 gb mialem ochote sie powiesic to co mowa 756

Jeżeli juź to jest wersja x86 czyli 32 bitowa. Przy tych parametrach system się zainstaluje ale o komforcie pracy zapomnij.

Dla wersji 64 bitowej i tak masz za mało ramu więc nie ma sensu się nią zajmować podobnie jak wersją 32 bitową.

na 32 bity to tez za mało

Jeżeli juź to jest wersja x86 czyli 32 bitowa.

Tzn że jeżeli pisze x86 to są 32 bity? a xp-eki oprócz x64 jakie były?

x86 to 32 bit

x64 to 64

x86 czyli wersja 32 bitowa, x64 czyli wersja 64 bitowa. Nie słyszałem o wersji x84. A XP w wersji Home były 32 bitowe, w wersji Professional 32 i 64 bitowe (z tym że wersja 64 bitowa chyba nie była dostępna po polsku)

Czyli Xp professional był x86 32 bit?

Wyżej masz odpowiedź. I skończmy z OT

Windows XP to system x32, Seven to x86 (ma możliwość PAE - psyhical adress extention teoretycznie). Oba to systemy 32 bit.

Na Twoim kompie pójdzie Seven, ale zdecydowanie polecam x86, gdyż x64 zabiera za dużo RAMu jak na Twoją ilość. Niestety nie będziesz mógł się nacieszyć wszystkimi bajerami Sevena (niektóre motywy mogą spowalniać komputer, nie uruchomisz tylu programów co byś chciał naraz itd), ale do swobodnego działania wystarczy (sam jadę na 1GB i nie mam problemów, sam system pobiera ok. 400mb).

Człowieku niema czegoś takiego jak x32 ! jest tylko x86 i x64 czyli 32bity i 64bity.

PS: określenie x32 wymyśliły sobie dzieci neo.

War_3_, jak zwykle pierdzielisz (przepraszam za określenie) :slight_smile: Po pierwsze, na tej konfiguracji spokojnie pójdzie Windows 7, ale w wersji 32-bitowej (nie ma czegoś takiego jak x32 - na litość boską !!

Dodane 13.03.2010 (So) 18:38

RMK_99, też nie do końca masz tutaj rację :wink: bo w rzeczywistości x64 jest określeniem potocznym, a tak naprawdę jest tylko rozszerzeniem dla architektury x86 :wink:

Ale ten zapis - niby symboliczny - jest błędny :smiley:

Jak już 32 to ia32

Tudzież x86-32 - wszystkie te formy są poprawne :slight_smile:

Ależ się rozpisaliście :slight_smile: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Temat do zamknięcia :slight_smile: