Czy sos może zabić człowieka?

Zobaczyłem pewną degustację sosu i chciałbym się dowiedzieć czy taki sos może zabić człowieka, jeśli ktoś ma kłopoty zdrowotne.

Nie wiem jak sos, ale barszcz tak.

1 polubienie

Truciznę czyni dawka. Dla przykładu, dawka śmiertelna wody to 6 litrów (wartość uśredniona, 50% prawdopodobieństwo zgonu dla mężczyzny o wadze 75 kg). Zjedzenie najostrzejszej papryki świata może skończyć się śmiercią. Chodzi o stężenie kapsaicyny :wink:
ps. https://www.crazynauka.pl/po-zjedzeniu-papryki-chili-mezczyznie-pekl-przelyk/

2 polubienia

Podejrzewam ze w większej ilości nawet bez kłopotów zdrowotnych może.

Cytując pierwszą zasadę toksykologii którą wbijali mi do głowy kiedy pisałem z tego przedmiotu pracę inżynierską: wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To dawka decyduje co jest trucizną.
Dawkę, tak jak napisał januszek, określa się jako śmiertelną gdy LD (lethal dose) wynosi 50% (mówimy wtedy o LD50).
Woda może zabić człowieka wypłukując mikroelementy z organizmu i tym samym zaburzając gospodarkę mineralną, a co za tym idzie działanie neuroprzekaźników. Wyliczyliśmy kiedyś że zjedzenie kilkuset kilogramów parówek lub kilku wagonów kolejowych sałaty spowoduje śmierć w wyniku wchłonięcia do organizmu zbyt dużej ilości azotanów.
Idąc tym tropem - tak - ten sos na pewno ma swoją dawkę śmiertelną (nie jako sos, ale jako jeden z jego elementów - ten który jest najbardziej toksyczny indywidualnie i jako pierwszy osiąga LD50. Stan zdrowia za pewno może wpływać na LD50 (słabe serce, krążenie, płuca, wątroba, nerki, trzustka)

W tym wypadku (sos) jest trochę inaczej. Tutaj nie chodzi o truciznę, tylko o szok spowodowany stężeniem kapsaicyny, który może doprowadzić do śmierci (zatrzymanie akcji serca, tak podejrzewam).

Zwłaszcza z tych borowików z plamkami.

Albo przyrządzony przez Sosnowskiego :wink:

“12 złotych, może zabić miłość w człowieku…”

Także piekielni ostry sos może wywołać na tyle mocny szok organizmu, doprowadzając do zatrzymania akcji serca. Trzeba jednak być wariatem by wypijać jednym chluśnięciem dużą ilość takiego sosu.

1 polubienie

Akurat te z plamami nie są śmiertelnie trujące. Można po nich co najwyżej widzieć różne dziwne rzeczy.

Widzę, że można spamować filmem z gry a moderacja nic z tym nie robi mimo że to zgłoszono.

Chyba widzisz różne dziwne rzeczy :wink: