Jestem użytkownikiem internetu radiowego. Antenkę mam w oknie wewnątrz pokoju. Jedyna przeszkodą jest szyba okna. W godzinach rannych, południowych i popołudniowych wszystko jest w porządku. Internet jest szybki i działa beż zarzutu. wieczorem niestety nie wygląda to już tak różowo. Strony otwierają się wolno, a nawet bardzo wolno. Zgłaszałem to administratorowi, ale ten twierdzi, że to wina antenki, która jest wewnątrz, a powinna być na zewnątrz. Dziwne, bo np o godzinie 7.00 rano w niedzielę jest ok. a już wieczorem tego samego dnia makabrycznie. antenki nie ruszam, a nawet nie patrzę w jej kierunku. Czy wie ktoś gdzie leży przyczyna?
Moc sygnału ma wpływ osiąganą prędkość (w przypadku radiówek to nawet pogoda może mieć wpływ np. burza z piorunami wiele kilometrów dalej) ale w przypadku gdy rano jest ok a w szczycie nie to raczej to wskazuje na przeciążenie łącza (twojego lub operatora).
Na jakość sygnału ma wpływ wiele czynników w tym - wilgotność powietrza, temperatura (w -20*C jest super szybkość), zakłócenia, przeszkody i ww. przeciążenie. Sam sygnał im mocniejszy tym lepiej, ale niekoniecznie sygnał należy również z szybkością i jakością połączenia.
Zasięg niekoniecznie jest równoważny ze zmianą szybkości (można porównać do samochodu, niekoniecznie ten co ma więcej KM/HP jest szybszy) - ja mam słaby sygnał na poziomie 20% a mam 40-50% maksymalnej przepustowości łącza (UMTS) bez żadnych anten.
Jeżeli w dzień jeszcze internet w miarę chodzi a w nocy są problemy będzie to pewnie spowodowane tym ze pewnie sa zakłócenia innych sieci na tym samym kanale. Nie powinieneś trzymać anteny wewnątrz budynku bo okno itp tłumią ci sygnał wiec jak ci net ma dobrze chodzić i dziwie się ze admin ci na takie coś pozwala. Sygnału nie podajemy w % tylko w dBm tak apropo:)
drake88 , podałem wg IPlusowskiego menadżera, jak większość ludzi podaje (tzn wg swoich menadżerów połaczęń). Jeśli chodzi o dBm to są wartości 95-105, czyli duże -max podawana to chyba 111, min na telefonie osiągnąłem z dobrym zasięgiem 77dBm.