Mam takie pytanie posiadam komórkę huawei nie pamiętam dokładej nazwy. Od razu mówię, że nie znam się na komórkach ta komórka ma lampę błyskową i najpierw zepsuło się radio nawet jak mam słuchawki podłączone potem zepsuło się to, że jak odtwarzam filmy to się odtwarzają tylko w poziomie jak odwracam komórkę to nie przechodzi film na tryb pionowy. I to mnie dziwi przecież to system android, który jest na jądrze linuksa.
Edit
Co do tego obracania filmów to znalazłem tą opcje w ustawieniach i ją zmieniłem, ale przecież nic tam nie zmieniałęm wcześniej to jak to mogło się samoczynnie zmienić na to, żeby nie odwracało tych filmów ?
Są wirusy na Androida, ale większość z nich trzeba samemu zainstalować. Często są to aplikacje, które podszywają się pod np. antywirusa i są pobierane spoza Google Play. Autorotację pewnie wyłączyłeś przypadkowo (np. w panelu z szybkimi ustawieniami), albo ten telefon ma niedopracowane oprogramowanie, jednak bardziej bym się skłaniał do pierwszej opcji.
Wyczyść dane aplikacji “radio”. Jak nie pomoże, to może być to uszkodzenie któregoś z podzespołów. Nie sądzę, aby niedziałające radio było spowodowane wirusem. Możesz zresetować telefon do ustawień fabrycznych, jednak wtedy stracisz znajdujące się na nim aplikacje i dane.
Oczywiście, ze wirusy mogą być na nadku, dlatego ja sotsuje antywirusa. Poszukajcie, bo duzo miejsca i ramu nie wykorzystuje, oddatkowo sa za tree w google play.