Czy szybki internet NA WSI jest możliwy? Na jakiej zasadzie?

Jak chcesz w miarę szybkie łącze na wsi to najlepiej pytaj się w telekomunikacji orendż albo jakiejkolwiek innej oferującej ADSL, zwykle można osiągnąć przynajmniej stabilne 2Mb/s (256kB/s), a jak będziesz miał szczęście to może uda ci się dostać łącze 4-10 Mb/s, ceny są spore w porównaniu z najlepszymi ofertami w miastach, ale lepiej dopłacić te 10-20zł miesięcznie i mieć pewny internet niż męczyć się z daremną radiówką.

O 100Mb/s raczej zapomnij, operatorom kablówek nie opłaca się oferować internetu na wsiach, czy w małych miastach, a LTE jest KOSZMARNIE drogie ze względu na limity.

Teraz to już całkiem namieszałeś :E

eddie71 napisał:“Jaką prędkość masz w umowie z dostawcą?”

Van_Helsing napisał:"Nie wiem. Internet założyliśmy jak miałem ok 8 lat… nie dostaliśmy żadnych dokumentów.

Podejrzewam,że umowa terminowa się skończyła i teraz płacisz te samą kwotę co miesiąc z możliwością rozwiązania umowy na dostarczanie internetu w ciągu miesiąca.

Spytaj się operatora jaką masz taryfę.Później wejdź na ich stronę i sprawdź jaką masz deklarowaną prędkość.

Możliwe,że masz najniższą taryfę i możesz zamówić inną.

Jeśli jednak okaże się,że masz dobrą taryfę to szukaj przyczyny w sprzęcie oraz w systemie.

Jedną z metod sprawdzenia prędkości jest wejście na stronę http://www.speedtest.net/

i kliknięcie w przycisku “ROZPOCZNIJ TEST”. W ciągu ok. minuty będziesz miał wynik.

Uważaj tylko aby nie kliknąć w przycisk “Uruchom teraz”,to pułapka,gdyż uruchamia coś innego.

Kolega wcześniej też ciut namieszał lub przyjął zbyt duże uproszczenie.

B - bajt

b - bit

1 bajt = 8 bit (1B = 8b)

Przepustowość łącza podaje się z bitach (b), natomiast pobieramy (tutaj uproszczenie zastosuję ja) w bajtach (B).

Czyli łącze o maksymalnej przepustowości 100 Mb/s pozwala osiągnąć transfer rzędu 12,5 MB/s, analogicznie 80Mb/s = 10MB/s, czy może bardziej przyziemne opcje - 12 Mb/s = 1,5 MB/s, 4 Mb/s = 0,5 MB/s = 512 kB/s (bo 1 MB = 1024 kB), itd.

A Orange jaki ma szybki internet? Bo ogólnie teraz wraz z telewizją cyfrową N mają fajny pakiet. 59zł za pierwsze 12 miesięcy - tv cyfrowa, internet mobilny orange i nPremium w cenie.

Jeśli chcesz internet mobilny do ściągania/grania to nie polecam.

no tak bo transfer jest ograniczony. Ale do przegladania stron www i komunikacji szeroko pojętej według mnie całkiem przyzwoity.

Ja mam LTE+ w cyfrowym polsacie i mieszkami z 9 km od czarnkowa tam gdzie jest miasto i powiem mam kłopoty z zasięgiem ale jak reklamują że to 100 leci to ja mam z 48 tak w granicach :stuck_out_tongue:

Ale teraz od mies chyba zasięg się pogorszył !!

Taka oferta mobilnego internetu jest dobra, ale faktycznie nie do ściagania. Jeżeli potrzeba do poczty, internetu, etc, to w zupełności wystaczy.

Niby czemu?

Pakiet 22 GB na miesiąc w dzień, 50 GB w nocy to dość dużo. LiveCD zwykle ściągam w dzień, ale jakiś DVD w nocy, zdarzało się że wysyłałem filmy HD w nocy.

Około 52h do konca okresu rozliczeniowego i oto moje zużycie, raczej nieoszczędne, bo siędze dużo.

Current tariff: day

daily stats (day tariff): 107 MB

daily stats (night tariff): 24 MB

monthly stats (day tariff): 15801 MB

monthly stats (night tariff): 9718 MB

No właśnie niezbyt duże zużycie, ja mając neta w playu na kartę zjeżdżałem połowę transferu w dzień.

do surfowania po necie z normalną częstotliwością to całkiem niezłą ofertę ma Nka wraz z Orange - internet mobilny w cenie abonamentu na cyfrówkę. :slight_smile:

Witam, wg mnie najszybciej rozwija sie technologia radiowa - jako jedyna dociera do mojej malej wioski (np.5Ghz mimo), brak kabla (netia czy TPSA , gsmy to juz lepiej nie mówić)

i jedynym dla mnie normalnym rozwiązaniem jest radio…i w dodatku mam szczęcie operator udostępnia taryfy od 6Mb do 64Mb a ceny zaczynają sie od 30zl,

sam mam 24Mb za 56zl…także z czystym sumieniem polecam operatora www.airmax.pl

Pozdrawiam

donkiszotdt , spojrzałem na tą ofertę, wygląda ciekawie, 12MB za 42zł to dobra oferta w porównaniu z moim 1MB za 35zł.

To zależy też jaka jest widoczność z nadajnikiem.

U mnie jest tyle przerąbane że admin ma to gdzieś jak coś się zwali, wysoko montowane anteny czasem musi ustawiać, na dodatek przy gorszej pogodzie (szczególnie gdy są liście) jest masakra.

Co wieś to obyczaj.

Myślę, że jest możliwy, pół roku temu “przesiadłem” się z TP na airmax, mała miejscowość niedaleko Kępna. W tp miałem w porywach 1 Mb a teraz śmigam na 24 Mb - różnica jest kolosalna, radiowy internet to przyszłość, a w tej chwili to jedyna i najlepsza opcja dostępu poza aglomeracjami miejskimi.

U mnie na wsi wyciąga 1Mb/s i to jest szybko, dotąd EDGE lub GPRS był maksem. Ale to ludzie nawet w miastach typu Warszawa są czasami ograniczeni do 10Mb/s.