Czy ta gra u mnie pójdzie?

Zacznę od tego, że na sprzęcie się nie znam, więc często kupuję licencje w ciemno, z nadzieją wymiany sprzętu w bliżej nieokreślonej przyszłości. Ostatnio jednak w komentarzach zacząłem pisać pytania, jeżeli jakiś Linuksiarz napomknął o jakiejś grze, czy gra pójdzie na moim sprzęcie. W dziale gry jest stosowny temat, ale Linux ma swoją specyfikę. Nie ma sensu pisać pod tamtym tematem. Dlatego proponuję utworzyć i przykleić odpowiedni temat w dziale GNU/Linux.

Sprawa jest prosta. Jeśli gra jest napisana natywnie pod Linuksa, to autor podaje jej wymagania. Jeśli jest napisana pod inny system operacyjny, to trzeba rzeźbić i stawać na głowie i nikt tutaj nie będzie miał więcej wiedzy niż wyczyta na winehq :wink: To tak jak z przekładaniem silnika garbusa do malucha, niektórym się udaje, ale nie jest to ani popularne, ani wdzięczne, taka sztuka dla sztuki :wink:
Na GOG czy Steam masz przecież podane wymagania sprzętowe dla Linuksa, to po co kupować w ciemno?

1 polubienie

jest jeszcze Proton

Kupuję w ciemno, bo się nie znam na sprzęcie. Co mi da nazwa karty graficznej z dopiskiem lub lepsza?

No to wrzucasz do Googla: nazwa twojej karty vs nazwa wymaganej i masz porównanie wydajności. :wink: Nikt nie zna wszystkich konfiguracji jakie istnieją, wszyscy się czasem posiłkują pomocą z internetu. Ci, co wiedza więcej robią to po prostu rzadziej :wink: