Witam
Czy ta karta graficzna będzie działać na moim zasilaczu?? Bo ja nie wiem czy pójdzie bo znajomi mówi że nie i że spali się komputer
RX 570 8 GB chcę taką kartę kupić
CPU: AMD Ryzen 3 2200G 3,5GHz
MOBO: ASRock A320M Pro4
RAM: 2x4 GB GOODRAM 2400MHz IRIDIUM White CL15
GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Phoenix 2GB GDDR5
HDD: Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM
DVD: LG GH24NSD1 SATA czarny OEM
PSU: Corsair VS650 650W 80PLUS BOX
CASE: SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
SYSTEM: Windows 10 Home PL 64bit
Na moim procesorze będzie działać??
Znajomy nie jest informatykiem
Nie spali się… nawet RX 590 możesz dać !
A procesor będzie normalnie działać z tą kartą ??? Bo znajomy nie chce mi założyć bo ten procesor spali się po założeniu lub żle będzie działać komputer:(
No mówiłem mu że nic się nie stanie to ja nie wiem kto mi załozy kartę bo twierdzą że łatwo uszkodzić przy zakładaniu
Niech zakłada, nie ma lipy! Niech się przyzna, że leniwy i mu się nie chce, niech tylko pamiętać zminimalizować pamięć Integry w BIOSie.
Sam bym założył ale nie wiem jak i nie chcę uszkodzić:(
Oczywiście zaraz się spali razem z biurkiem a procesor z niego wyskoczy razem z pamięciom RAM. Nie słuchaj znajomych co zielonego pojęcia nie maja o komputerach !!!. Łatwo jest uszkodzić jak się zakłada młotkiem a bez młotka nie nie ma problemu.
To nawet samemu moge założyć jak nie mam doświadczenia i nigdy nie wymieniałem??
Obejrzyj na YouTube filmik jak to zrobić i olej znajomego który za przeproszeniem “pieprzy jak potłuczony”. Wszystko będzie działać, zapas mocy na zasilaczu jeszcze będziesz miał a znajomego trzymaj z dala od sprzętu bo faktycznie coś zepsuje ale nie z winy sprzętu, tylko jego własnej.
Zakładanie karty jest banalnie proste, a im szybciej się nauczysz takich podstaw tym szybciej pozbędziesz się takich “znachorów” od grzebania w twoim PC.
a wyciąganie tej starej karty też jest łatwe ?? wiem odbezpieczyć zaczep i potem boję się że za mocno pociągnę do góry to uszkodzę kartę graficzną piny lub slot
Znajomy mówił że wie bo widział jak spaliło komputer bo zostały żle dobrane części ale nie wiem kogo koomputer spalił się bo nie powiedział:D
Pier***i głupoty… w obecnych czasach nie wiem co trzeba zrobić żeby spalić komputer. Niepodociskać części chyba, nie nałożyć pasty termo a zamiast zasilacza do komputera podłączyć silnik od odkurzacza. Białe myszki też widział?
Żeby wyciągnąć starą kartę odkręć śrubki od śledzia, naciśnij na guzik/wajchę/dynks na zaczepie i za śledzia podnoś kartę do góry - wyjdzie lekko pod skosem i jak wyskoczy z szyny to zaczep już nie zaskoczy - wtedy wyjmiesz ją do góry obiema rękoma. Wkładanie karty działa dokładnie odwrotnie, z tą różnicą nie że nie ruszasz zaczepu - karta sama w niego wskoczy. Jeżeli śledź się dobrze dopasuje do ramy obudowy i usłyszysz kliknięcie zaczepu to pozostaje przykręcić śrubkę do śledzia i karta siedzi jak trzeba. Robiłem takie rzeczy jak miałem 12-13 lat i kupiłem sobie akcelerator VooDoo 1
Z tego co widzę to ma zintegrowana grafikę, więc nie ma co wyciągać. Przymierzasz kartę do wejścia jak na zdjęciu
i usuwasz śledzia w miejsce którego trafi karta (któryś z tych):
nową wpinasz w PCIE x16, czyli tam gdzie na zdjęciu pierwszym i przykręcasz.
Jak to z robisz to napisz, a powiemy jak zmniejszyć pamięć starej w BIOSie.
Ale muszę tą starą kartę wyciągnąć z NVIDIA
działać będzie, ale jak znajomy Ci komputer składał, to rózgę mu na klasowej Wigilii daj lepiej;-)
za 10 zł, dosłownie były 2600 lub 2800, a Ryzeny lubią szybkie
Noi karta i procek, lepiej było nie brać 1050, poczekać na lepszą a chwilowo wybrać 2400G z lepszą integrąz a 200zł więcej. A tak i karta i procek relatywnie słaby pod gaming (2400G ma więcej wątków, niektóre gry lubią).
NIE KUPUJ, nie wiem, czy sam wybrałeś, czy kolega, ale z jednym ma rację: pieniądze pójdą z DYMEM :-) 570, ok ma więcej RAM, to odpowiednik 1050. Ze 2 tygodnie temu podobny temat był, Ci się opłaca bardziej zapolować na 580, nawet 4GB, ale 580. Przy przejściu 1050->570 przyrost będze minimalny
Tak jeśli twoja obecna karta to ASUS GeForce GTX 1050 Phoenix 2GB GDDR5 musisz ją wyjąć i dać nową.
Nie widziałem w liście GTX 1050 wcześniej
Zgadzam się, nie wymieniaj bo przyrost FPS skromny będzie.
Lepiej dać rx570 4 GB tani jak barszcz i szybszy od 1050ti
Zgadza się, 570 4GB za 650 jest bardziej ekonomiczna i lepiej opłacalna od 570 8GB za ~800, bo za 850 można już 580 z 4gb a za 950 z 8GB dostać;-) Te +4GB pamięci w 570 bardziej w wyższych modela przydaje się dla lepszych fps;-)
Ale +10 FPS za tyle kasy?