Witam. Mam takie pytanie planuję kupić taki wzmacniacz: http://allegro.pl/wzmacniacz-z-radiem-f … 43379.html i moje pytanie czy będzie można do niego podpiąć np. takie głośniki: 2 głośniki po 70 W, 3 głośniki (3x 50w) + subwoofer 120W i czy będzie dawało radę do radia FM i kompa? Czy lepiej kupić coś takiego: http://allegro.pl/niemiecka-mini-wieza- … 79512.html i do niej to podpiąć? Czekam również na inne propozycje.
Jeśli chodzi o 1. link
Coś tu się nie zgadza? Znowu schizofrenia?
Co do 2. linku
Czyli 2x ok 8-10 W mocy muzycznej pociągnie. Mało. Firmy też nie znam.
Kiedyś gdy podłączałem głośniki brałem pod uwagę 2 rzeczy - jaką moc ma wzmacniacz na wyjściu i jaką moc mają głośniki (RMS, ewentualnie muzyczną dzieloną na 2). Jeśli te wartości było zbliżone to i głośniki a raczej kolumny (akurat Tonsil) grały dobrze i wzmacniacz się nie smażył. Z tym że to też zależy od oporu - kiedyś głośniki były głownie 4 ohmowe.
Przede wszystkim jaką kwotę możesz na to przeznaczyć?
Za 300-400 zł kupisz jakąś tanią mini wieże Grundig czy LG co gra ok, ale mocy nie ma, ale bez jakości, za ok 600 dostaniesz Sony z 2x10-15 RMS która gra przyzwoicie czysto i głośno.
Kiedyś się bardziej tym interesowałem, dziś trochę nie nadązam dlatego konkretnego modelu nie polecę.
Mocy muzycznej? Do tego trzeba mieć 6 kanałowy wzmacniacz, znam tylko takie za kwoty 4 cyfrowe. Nie wiem czy są w miarę dobre wzmacniacze do 500-600 zł na takie kolumny, może używane.
Słusznie Waść prawisz, więc dodam tylko że zamiast oglądać się na takie … wynalazki - lepiej kupić np. coś takiego:
http://allegro.pl/yamaha-rx-v390rds-amp … 62563.html
(oczywiście - nie musi to być Yamaha - może być każdy inny dowolny producent - a ponieważ nie ma sensu zwracać uwagi na posiadane przez sprzęt dekodery - to każdy 5 - 6 letni amplituner kina domowego będzie odpowiedni)
Czyli np. coś takiego http://allegro.pl/kino-domowe-5-1-dvd-m … 60956.html byłoby lepsze?
Nie jestem jakimś wybrednym słuchaczem będę korzystał tylko z radia i AUX ( komputer) czy podpinając jack-iem uzyskam dźwięk 5.1?
Ale tu jest DPL (czyli jak rozumiem 4.0 lub 4.1) a nie 5.1, i pytanie też jakie są kolumny czy 4 czy 8 ohm. W sumie do starszych wzmacniaczy podłączałem i takie i takie i nic się nie działo.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie kolumny muszą służyć do wydania takiej mocy.
Albo kupisz słabej jakości 5.1, albo lepszej wg mnie 2.0 lub 2.1
A jeśli chcesz faktycznie głośniej posłuchać bez pierdzenia i bzyczenia to dołóż 3x tyle kup taki zestaw - stary ale da radę.
Nie - to jest najnormalniejsze 5.1; ale ot tak mini jackiem i tak nie podłączy komputera i nie uzyska 5.1 - tu wchodzimy na teren nieznany, bo nie wiemy czy komputer dysponuje wyjściem cyfrowym.
Do słuchania muzyki - to tylko klasyczne stereo
Dobra zadam pytanie inaczej:) potrzebuje sprzęt do słuchania radia i ewentualnie podłączenia do komputera. I teraz: mam pozostałości z starych kin domowych i wież (takie głośniki jak opisałem )te 3x50wat to są satelity 6ohm) i pytanie jaki amplituner/wzmacniacz/wieże kupić?
Kiedyś miałem wieże 2.0 i gdy podłączyłem do niej tyle glośników poprostu dźwięk był bardziej przestrzenny.
Do wydania max 180zl
Nie są to jakieś renomowane firmy, ale lepsze to od nowych chinoli.
Oba są 6 kanałowe, tyle że to są chyba 4 ohmowe więc uważaj na głośniki żeby nie popalić lub odwrotnie. Nie powinno się podłaczać innych, ale ja sam wymieniałem głośnik 20W RMS w subie z 4 na 8 ohm i nic się nie stało.
Nadal nie wiadomo czy to co podajesz to moc muzyczna czy RMS. Jak RMS to wzmacniacze będą się prawdopodobnie mocniej grzały.
Jeśli jakość dźwięku w Samsungu jest taka jak w telefonie na słuchawkach, to warto wybrać Samsunga.
Ten samsung ma dziwne wejście na głośniki (ja mam same kabelki) a ten LG nie ma pilota. Gośniki (te 3 satelity) takie jak na foto:
Odniosę się tylko do tego, co napisałeś na GG:
Jaki twoim zdaniem jest sens, podłączać 5 głośników do 2 kanałowego wzmacniacza ?
Taki sens ze głośniki mogę lepiej rozłożyć po pokoju… A co jest nie tak z tym kinem sccot co pisałem chyba w 2 poście
Na Twoim miejscu kupiłbym jakiś amplituner i dwie kolumny. Takie wyjście będzie najlepsze. Tak się składa, że mam w pokoju zestaw 5.1 creativa i w/w zestaw i muzykę zawsze słucham na kolumnach. Są dwie ale grają dużo lepiej niż 5 małych głośników (ja mam akurat altony)
Dodam jeszcze, że mając już jakieś głośniczki i sporo chęci, można samemu zrobić kolumny.
Tylko cały czas jest pytanie jaki amplituner ?
Jeśli masz zamiar wykorzystać wszystkie głośniki - to tylko taki ze wzmacniaczem 5.1 i choćby podstawowymi dekoderami.
Tyle że do słuchania muzyki/radia - to po prostu przerost treści nad formą (“rozłożenie głośników po pokoju” akurat nie jest najbardziej trafnym argumentem)
Wrócę więc do twojego pierwotnego pytania, i odpowiem wprost: żaden z tych sprzętów nie nadaje się do podpięcie 5 głośników, że o SW nie wspomnę.
Jeśli chcesz iść w ilość (zamiast jakość) - to Scott będzie świetnym wyborem (tylko po co wtedy tyle głośników ?)
Okej przekonałeś mnie czyli kupuje, amplituner 2.1 lub 2.0 ale nadal jest pytanie ja ki ? Prosiłbym o jakis link do aukcji
Polecam starsze konstrukcje Unitry, Denona czy Technicsa. Jak zdecydujesz się na polski to szukaj przestrojonego radia.