Płyta główna MSI B360M PRO-VDH
Procesor Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB, BOX
Gigabyte GeForce GTX 1060 WF OC 3GB GDDR5
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W
Dysk Toshiba P300 - (HDWD110UZSVA)
Pamięć Ballistix DDR4 Sport LT 8GB/2400
Obudowa Rampage 66
Polecam wersję z 6GB pamięci RAM.
Tak mocny zasilacz nie jest potrzebny. Wystarczy 400-450W
Wiem ale będę po czasie myślał o zmianie podzespołów a krata ma podobne fps do tamtej
Ale tylko w FHD. Jeśli myślisz przyszłościowo o monitorze 4K to 3GB to za mało
Tu już nawet nie trzeba monitora 4K, zresztą 1060 to trochę mało do 4K, może do 2K. Wystarczą większe tekstury i już karta się dławi - najmocniej ostatnio dało się odczuć to w Wolfenstein 2 gdzie karta 3 GB dusiła się, a 6 GB śmigała aż miło. Dlatego zainwestowałem w sumie w RX 480 8G i mam na jakiś czas spokój. Jeżeli jakimś cudem RX 580 spadnie do ceny 1060 6GB to nie wiem czy to nie byłby lepszy wybór. Wydajnościowo karty sa niemal identycznie i lekko większą Radeona można usprawiedliwić dodatkowym VRAMem.
Jasne. 8 GB pamięci w RX 580 nie daje żadnej przewagi względem 1060 6 GB. Tutaj moc układu dawno się skończy zanim zacznie brakować VRAM.
Ewentualnie różnice w wydajności wynikają z optymalizacji konkretnego tytułu.
Teoretycznie tak, ale przy jakichś ultra teksturach może być spore użycie VRAM, choć tylko raz spotkałem się z grą, która dobijała do 5 GB, a był to Doom na teksturach Koszmar w 2K. W części tytułów jest to ok. 3-4 GB VRAM, średnio mieści się w 3 GB, gdzie 1060 3G czasem daje lekkie zacinki. Jednakże myślę, że gdyby tak przeanalizować za i przeciw to gdy dostaniemy, może RX 580 8G w cenie GTX 1060 6GB to warto przemyśleć zakup RX, a na pewno warto gdy przyjdzie nam wybierać między 1060 3G a 580 4G. Na razie to tylko optymistyczna wizja, bo Radeony są droższe póki co o ok. 200 zł.
Ale EVGA nie robi kart z ATI
Nie ma z tym problemu.
Kupujesz coś takiego:
z pomocą tego modujesz Radeona i masz unikatowa sztukę, jedyną w swoim rodzaju kartę AMD od EVGA.
Zresztą EVGA to firma jak każda. Robią dobre chłodzenia, dają długa gwarancję (konkurencja też), ale jak każdemu zdarzają im się wtopy - problem z brakiem termopadów bodaj na GTX 1080 i GTX 1070. Przywiązania do marki to złe nawyki trochu. Czasami można przegapić naprawdę ciekawe konstrukcje konkurencji.
Kto daje na Radeony 10 lat gwarancji?
Spotkałem się z pięcioma latami gwarancji, ale 10 lat to taki lekko chwyt. Czy serio byś wymieniał kartę na nową - nawet odpowiednik wydajnościowy po nawet tych pięciu latach? Nawet wydajnościowy killer po tylu latach jest już raczej “taki se”. Ja bym się już właśnie po pięciu latach zastanawiał czy jest sens. No chyba, że ten zamiennik przehandlujesz i dokładasz do kolejnego Killera.
Ok, to kto daje 5 lat gwarancji na Radeona?
EVGA daje, ale nie za darmo.
To który producent daje 5 lat gwarancji na Radeona, nie musi być za darmo?
Saphirre i lub Powercolor dawał takową, ale teraz widzę, że się info straciło. Widać nie jestem na bieżąco, ale te trzy lata to nie problem. W każdym bądź razie myślę, że te 10 lat gwarancji to i tak pewnego rodzaju chwyt marketingowy. Już po trzech latach GPU bywa niewystarczające - nie wliczając Killerów pokroju obecnych 1080 i 1080Ti. Może to jakiś sens miało jak GPU nie wychodziły rok w rok, ale teraz ostatniego dnia trzyletniej gwarancji po drodze wychodzą nawet dwie generacje GPU.
Niemniej fakt z pięcioma latami się rozpędziłem, bo bazowałem na danych z czasów HD6xxx, a sam pamiętam, że pod mojego Saphirre 6870 po rejestracji dostałem pięć lat gwarancji - piękne czasy gdy do kompletu dostawałeś gry nie za sprawą miejsca gdzie kupiłeś kartę, bo trzeba było zakupić u odpowiedniego partnera, ale wewnątrz pudełka albo miałeś kod na grę, albo wystarczyło właśnie zarejestrować kartę.
Prawie trzy lata temu kupiłem EVGA GTX 950. Za rozszerzenie gwarancji na 10 lat, zapłaciłem wtedy 65 zł. Jestem pewny na 120%, że dzięki temu, że karta będzie na gwarancji, kiedy będę ją sprzedawał, sprzedam ją o 100 zł więcej niż gdyby nie była EVGA na gwarancji tylko jakimś “czymś po gwarancji”
Januszek dobrze pisze grafa zmień na 1060 6 GB tu w promocji za 1299 zł
Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB
Zasilacz styknie Vero l2