Trafiła mi się płyta główna ASRock P67 PRO3, z coolerem CPU Noctua NH-D15, i tak jaki ram tu się zmieści we wszystkich bankach pamięci: ten czy ten
Oba powinny wejść. Z TridentX możesz odkręcić czerwony radiator i pamięć jest niska. Pewnie będzie nieprzydatny na tej płycie, bo i tak pamięci pójdą max 2133 jeśli będziesz mieć szczęście. Ja miałem pamięci 1866MHz CL8, ale maksymalnie tylko 1600 na tej płycie działało. Poza tym to wysokie ceny tu masz. Ja sprzedałem swoje pamięci za 130zł.
Jak masz dawać 381 zł za 16GB DDR3 to lepiej sprzedaj tę płytę i za te pieniądze kup nowszą. Te pamięci za 156zł, bo też nic wielkiego, bo 1600Mhz i CL10.
Ta płyta jest dla starzej osoby (cały komp), nauczył się w komputer i chce sobie pograć, ma kasę, ale nie zna się na podzespołach, stąd pytanie, nie muszą być ultra szybkie, ważne że ma być na maxa ram-u ile płyta obsłuży, tam jest i7 3770k, nudzi się na emeryturze (wiesz jacy są starsi ludzie, nie lubią zmian - nie chce tego wyrzucać tylko używać tak długo jak się da), a chce ode mnie abym mu to rozszerzył, tyle że ta chłodnica jest wielka, więc zanim mu coś kupię to chcę wiedzieć że się zmieści bez wyrzucania kasy w błoto bo nagle się okaże że się nie mieści.
Ale ty masz tę płytę? Jeśłi tak to zmierz ile masz miejsca.
Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się że ma 8 ciepłowodów, oraz już ma 16 giga takiej pamięci, jednak po zmierzeniu zostaje do wolego banku pamięci jakieś 2 lub 3 mm, a chłodnicę ma taką - nie zmieszczą się kolejne dwie takie same nawet po zdjęciu radiatora.
Edit
znalazłem niższą 30mm wysokości - takie - trochę droższa, ale zmieszczą się 4 (chyba), a te dwie co są wykorzysta się może kiedyś.
Jak sądzisz czy te co są droższe zmieszczą się bez problemu?
Daj zdjęcie tej płyty z tym wszystkim.
klik 1, klik 2, klik 3, klik 4, klik 5, klik 6, na jednym zdjęciu jest miarka, dotyka banku/slotu pamięci, od slotu do najniższego fragmentu radiatora są 3, 3 cm, więc po włożeniu kości do slotu będzie trochę więcej wolnej przestrzeni, rozłożę go jak będę miał już kości, przy okazji się go odkurzy i wymieni pastę.
Dla mnie to wygląda, ze Trident się zmieści. Poza tym po co zgadywać. Jak masz ten komputer przy sobie to wyjmij tę kość i włóż obok.
Z ciekawości zapytam. Na jakiej częstotliwości pracują te kości na tej płycie?
1600 ale mają xmp na auto
Przełożyłeś?
Tak, G.Skill TridentX, DDR3, 16 GB, 2400MHz, CL10, nie ma szans się tam zmieścić ale ten G.Skill Ares, DDR3, 16 GB, 1600MHz, CL9 powinien się zmieścić jest trochę niższy od G.Skill TridentX, DDR3, 16 GB, 2400MHz, CL10
To jak to zdjęcie jest zrobione? Wygląda że się zmieści.
Też mi się tak wydaje, ale po zakupie i przyłożeniu mam jeszcze 2 tyg na zwrot bez podawania przyczyny, jednak jak wspomniałem skoro ma (te co znalazłem niższe) 30mm/3cm, to po włożeniu do slotu ram-u zmieści się z zapasem, ale to jest pod radiatorem, natomiast między radiatorem a slotem są 2 lub 3 mm (to zdjęcie co zamieściłeś) - tego już nie da się obejść w żaden sposób, tak przymierzałem łącznie ze zdjętym radiatorem i nic z tego.
To zamawiam to G.Skill Ares, DDR3, 16 GB, 1600MHz, CL9, najbardziej optymalny wybór.
A zapytam jeszcze o trochę inną sprawę, gdzie można znaleźć info o rozmiarach ram-u? Nie każdy sklep to oferuje.
W internecie.