Czy temperatura mojej karty graficznej nie jest zbyt wysoka?

Witam, kupiłem sobie kartę graficzną NVIDIA GeForce 970 i trochę się o nią martwię. Moja poprzednia karta osiągała mniejsze temperatury. Ta podczas przeglądania Internetu i innych rzeczy osiąga 40-50 stopni, ale podczas gry na przykład w Wiedźmina 3 lub Minecrafta osiąga 80 stopni. Czy to prawidłowa temperatura czy jednak powinienem się martwić?

Z tego co wiem, dosyć długo leżała w sklepie.

We Wieśka pewnie grasz na wysokich ustawieniach, więc kartę maltretujesz na skraju jej możliwości. W takiej sytuacji praca przy 80 stopniach (przy aktualnych afrykańskich temperaturach powietrza) nie jest chyba złym wynikiem.
W programach do OC możesz sobie ewentualnie zmienić krzywą pracy wiatraków, bo widzę że przy tych 80 stopniach kręcą się zaledwie na 50%.
Wymiana pasty termo przewodzącej też by nie zaszkodziła.

Jak wyżej, możesz poprawić krzywą wentylatorów (np. przez MSI Afterburner), jednak 80 stopni to nie są jakieś katusze dla sprzętu elektronicznego (jeżeli nie chodzi w takich temperaturach 24 na 7). Jest okej.

Zawsze warto przyjrzeć się wentylacji obudowy. W jednej budzie moja karta osiągała 90 stopni, w innej ledwo dobija do 60. Wszystko przez odpowiedni ruch powietrza.

Mnie te temperatury nie dziwią. Widziałem na forach jak ludzie raportowali (inny model karty) dobijanie temp. do ponad 90st. C. Zwykle teoretycznie (katalogi) układ powinien wytrzymać ok.100st. C.