Szukam smartfona do 600zl i kumpel mówi że ten smartfon ma słabiutki chinski procek i pradawną rozdzielczość
Nie kupować go? wgl widzę że chyba każdy smart do 600 ma rozdzielczość poniżej 2k więc nwm skąd krytyka. Proszę o opinie expertów
PS. wyświetlacz to technologia ips czy tfs (cy jakoś tak) bo każdy sklep podaje inną wersję
Nie kupuj, szukaj snapdragona 626 (Pewnie xiaomi).
MediaTeków powinno się unikać
Wyświetlacz 6,52 i rozdzielczość 1600x720. Chyba przypadkowa rozdzielczość… MediaTek nie kupuj, omija się ten szajs.
A ja się niezgodę, że szajs. Miałem mediateka, mam w obecnym telefonie i tego procka chyba nawet ojciec ma w tablecie i nie płacze, że mu coś muli. Tylko ojciec nie gra w gry na tym, Internet/Youtube.
Powiem tak, jeżeli w tanich laptopach (netbookach) montują jeszcze na 15 calowych ekranach HD matryce to i tu 1600x720 nie jest tragiczna (tymbardziej, ze on dłuższy niż standard i stad te 1600). Oczywiście lepiej byłoby wyszukać cos z FULL HD, ale wyżej już nie ma sensu iść. Chyba, ze chcesz koledze zaimponować. Sam mam Prime 2 za 250 złotych z, 5,5 cala na 1280x720 i nie narzekam. Gorzej gdybyś trafił na chińskie smartony z ekranikami w stylu 800x640 i 5,5 cala.
Analogicznie z procesorem, jest to starsza i budżetowa technologia, ale nie powiedziałbym do niczego. W połączeniu z 4 GB pamięci i 64 wewnętrznej nie wygląda ta wydajność tragicznie.
Jednym słowem : budżetowiec z dołu średniej półki, znajdziesz pewnie lepsze, choćby wspomniane snapdragony w Xiaomi, ale… trochę musiałbyś dopłacić.
Miałem Moto G 2nd (drugiej generacji) na MediaTeku. MediaTek nie wyrabiał, szczególnie przy bardziej złożonych aplikacjach jak i w grach (gry, wiadomo). Może dlatego nie wyrabiał, bo to stary model telefonu na MediaTek. Dziś, nie wiem jak jest z tym procesorem, może poprawili go. Ja na pewno więcej nie kupię telefonu na tym procesorze.
Obecnie mam telefon z Samsung Exynos 7870, kupiłem go zaraz po Moto G 2nd. Nie ma co porównywać.
U mnie prawie ten sam, trochę podrasowany 5-10%. Tylko ja złożonych aplikacji czy gier nie mam, żaden to komfort na 5,5 cala… Wszystko zależy więc od tego “do czego” ma być smartfon.
Dziękuję za konkretne i czytelne odpowiedzi. Tel ma być głównie do gier więc będę unikał MT. Dzięki i miłego dnia wszystkim