Czy to efekt przegrzewającej się karty graficznej?


(Lesny Jebak 10) #1

Więc mój problem wygląda następująco. (opiszę na przykładzie z dzisiaj).

Wczoraj wyszło demo Mafii2, więc jupi je, banan na twarzy jest no i gramy. Gramy gram i pach. Na monitorze pojawiają się czerwone kwadraty i tym podobne plamy. Po chwili obraz gry znika (jest czarno), słychać ten specyficzny dźwięk jakby ktos podłączał/odłączał “pendrajva” lub inne urządzenie na USB. I monitor się wyłącza/przechodzi w tryb oszczędzania (taki komunikat wywala), ale objawy jakby był off. Ale co najdziwniejsze klikam alt+TAB i dzwiek gry jest na bieżąco… Więc na to coś pomaga reset. Więc klikamy reset, jak komputer i Windows się załadują to obraz jest w 16bitowej głębi kolorów… Zdarzały się sytuację z innymi grami tak samo, tylko z niektórymi po w/opisanej sytuacji obraz załapie bez restartu. I jest sytuacja jakby komputer nie miał sterowników (klatkowanie wszystkiego), ale patrzę i karta jest zainstalowana. Kiedyś takie coś się działo, brałem dmuchałem w kartę i śmigało. A teraz tyłek. Ale co najlepsze temperatury (w EVEREŚCIE) nie są kosmiczne. Bo od 40 w Windowsie do max 60 w stresie, ale teraz przy mafia jak wiatrak kręci się na 100% było 46, 46, 47stopnie, więc mało.

Bywały takie dni (np dziś), że rano włącza się komputer i na monitorze są pionowe czerwone pasy z kropek ułożone. Ale wyjąłem kartę dmuchnąłem i załapało, ale na gry rady już nie mam…

Z góry dziękuję za pomoc.


(igrek) #2

Może podaj konfigurację komputera z uwzględnieniem marki i mocy zasilacza nikt tutaj wróżką nie jest. Ale objaw wygląda na uszkodzoną pamięc karty graficznej.


(Lesny Jebak 10) #3

Najmocniejsz przeraszam, zapomniałem : )

Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E7300, 2666 MHz (10 x 267)

Nazwa płyty głównej Asus P5Q SE/R (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Karta wideo ATI Radeon HD 4850 1GB PALIT

Pamięć fizyczna 3328 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) (4GB, ale XP 32)

Zasilacz to Chieftec 550W cyferek dalszych nie pamietam.

Czy to coś uszkodzone, to najmocniej przepraszam chyba nie jest, bo był przy upałach (kiedy skwar), później były chłodniejsze dni i wszystko działało (grałem w takie gry jak GTA4, najnowszego Splintera), a więc takie co też “orają” grafike i dawało radę. Pierwszy taki problem pojawił się z rok temu przy Simsach 3. Ale przedmuchałem i grało hoho czasu, a teraz te napady są coraz częstsze.


(_1KOKO) #4

Witam. Przykro mi ale karta Karta wideo ATI Radeon HD 4850 1GB PALIT idzie pomału spac… to nie kwestia pamieci w grafice lecz samego chipsetu.


(Zdzislawbr) #5

Możesz spróboiwać zainstalować najowsze sterowniki do karty, przeczyścić karte i jej styki króre wchodzą do porty PCI-E ale myślę że to raczej nic nie da, najprawdopodobniej tak jak napisał kolega wyżej chipset graficzny uległ uszkodzeniu może np. na skutek przegrzania.


(Michal Kolatek) #6

Pasy na ekranie to zwykle objaw padniętych pamięci na karcie, zobacz czy ten program wykryje jakieś błędy ram karty, lub czy w ogóle się odpali:

http://majorgeeks.com/Video_Memory_Stre … d5896.html


(_1KOKO) #7

ramy nie padają tylko chipsety


(Lesny Jebak 10) #8

No to daję zdjęcia jak to wygląda: (odpaliłem mafie2, i obok EVERESTa i temperatury to max 50stopnie na grafie (dokładnie 49, 49, 50)

http://a.imageshack.us/img69/8581/img0501j.jpg

http://a.imageshack.us/img293/9846/img0500ad.jpg

http://a.imageshack.us/img64/7213/img0499ba.jpg

http://a.imageshack.us/img72/7064/img0498r.jpg

W/w efekty to juz po restarcie komputera zaraz jak mafia wykrzaczyła. Po tym dałem next reset i wszystko hula. Ja stawiam, że ona się po prostu grzeję i w pewnym momencie nie wyrabia i się poddaję. Tylko te temperatury sa jak najbardziej w normie, ale jak dotknę paluchem to wydaję się jakby miała więcej… I co by tłumaczyło, że raz da się grać później nie i znowu tak.

Dodane 11.08.2010 (Śr) 20:20

Bez przesady, w Crysisa, GTA i inne grałem bez problemu, a tu nagle mafia problem, z wyłączonym PhysXem…

Dodane 11.08.2010 (Śr) 21:17

WARNING: Your card can be not compatible with this test! If multiple errors will found, try test with onscreen buffer usage or wthout of ignoring colors bit mask.

Changing video mode to 640x480x16...OK

[2010-08-11 20:09:37] Test started for "Główny sterownik ekranu (ATI Radeon HD 4800 Series)"...

Trying 16bpp RGB:565 mode...OK

TEST FAIL (Code: 887601C2)

Trying 16bpp RGB:555 mode...OK

Trying 16bpp BGR:565 mode...OK

Trying 32bpp RGB:888 mode...OK

Trying 32bpp BGR:888 mode...OK

[2010-08-11 21:15:08] Pass completed (0 errors found).

:slight_smile: