Witam, czy widoczny na zdjęciach windows to oryginalny Win10 do zainstalowania na dowolnym komputerze czy przeznaczony tylko do jednego? bo dostałem go jak odkupiłem od kogoś komputer ale nie wiem czy ten win był dokupiony czy tylko do komputera czy jak?
Na oko OEM przeznaczony dla konkretnego komputera z którym był Windows sprzedany.
PS trzeba było jeszcze bardziej “ocenzurować” zdjęcie, bo jeszcze byś ułatwił podanie Ci odpowiedzi…
Si, ale zgodnie z prawem UE nie można “przyspawać” licencji do jednego sprzętu (tzn. kupisz notebooka za 200 zł z biedronki, wywalisz w krzaki (wgrasz Linuksa) i licencja Winda na stacjonarkę:).
zamazałem kody kreskowe i kody do licencji, więc w czym masz problem?
EDIT: na tej naklejce napisane jeszcze "WINDOWS 10 HOME FOR OEM SOFTWARE"
Czyli wg. Microsoft powinien być użyty na tym konkretnym komputerze.
więc jak? bo mam komputer który sprzedaję, win dostałem do komputera i w sumie chciałem go sprzedać oddzielnie, ale czy to przejdzie? czy raczej bez sensu? (nie było jeszcze nawet otwierane)
Nie przejdzie. Tj. pewnie ktoś kupi, ale opisz co dokładnie sprzedajesz.
czy ktoś chce coś dodać? czy to samo zdanie co kolega?
Kupić, ktoś kupi, opisać musisz , ale jak dla mnie wkraczasz na dość śliski grunt.
Po pierwsze jest DUŻA szansa, że klucz siedzi np. w płycie głównej kompa (tym samym można wyciągnąć lub wskoczy instalującemu). De facto zwielokrotnisz wiec licencje, po drugie na allegro pełno “legalnych kluczy”, czyli cena nie będzie wysoka. Zysk 50 zł wobec potencjalnych kłopotów za czystej wody piractwo jest niewarty zabawy