Kumpel kupił swego czasu oryginalnego XP. Ostatnio sformatował dysk i chciał zainstalować XP na nowo, ale nie mógł bo podczas instalacji pojawiał mu się komunikat, że nie można odczytać z płyty jakiś plików i instalacja zostanie przerwana. Przyszedł do mnie, przegrał płyte na mój dysk i potem wgrał XP na nową płyte. I odziwo :o XP zainstalował się bez problemu. Szczerze powiem, że zrobiliśmy to tak raczej dla zabawy bo nie sądzieliśmy że się uda.
No i mam pytanie: czy takie działanie to już piractwo?? Dodam że tą płyte przegrał tylko i wyłącznie dla siebie. Nie pożyczał jej nikomu, nie nagrywał na inne komputery, nie przegrywał dla innych. Jeden raz tylko dla siebie.
O ile mi wiadomo, każdy ma prawo do wykonania kopii nośnika - w tym wypadku instalatora Windows. Inaczej mówiąc instalacja z kopii zapasowej jest zupełnie dozwolona. oczywiście, jeślii instalacje wykonuje właściciel systemu.
Nie, nie jest to piractwo (według mnie i innych) jeżeli posiadasz cd-keya i/lub certyfikat i tworzenie kopij zapasowej płytki z udziałem tego co kupił XP-ka (tylko dla siebie) to jest legalne
PS: Ja tylko pomagam , nie chce wbijać bezmyślnie postów.
A czy można skopiować MS Office? Przecież są na niej zabezpieczenie przed kopiowaniem… Co dopiero windows… MAm takie rysy na płycie Office, że chciałbym sobie w końcu ją skopiować, żeby moich danych szlag nie strzelił… Ale czy skopiowanie jej nie uszkodzi danych na oryginalnej płycie?
A kto mu udowodni że zrobił dwie kopie. Tamtą uszkodzoną niech porysuje, połamie i wyrzuci i dalej będzie miał tylko jedną kopię. Na oryginale nie zapisuje się ile razy była przegrywana czy coś. Luz i bluz ja mam oem legala viste premium i mi się ani razu system ten nie rozsypał więc płyty nie wyciągam często więc jej nie uszkodzę ale nad kopią może sie zastanowię. Ale on niech się nie martwi. niech zrobi tak jak mówiłem tylko niech nikomu tego nie rozpowiada bo może mieć problem.
Nikt nie powie Ci, że zrobiłeś 1 kopie czy 7,34E+48, jednak moralnie sam siebie oszukujesz będąc w przekonaniu, że masz legalny system(mowa o tych kopiach >2)