To ja zadam jeszcze takie pytanie/ Czy jak dla przykłądu szkołą ma 20 komputerów to do każdego kupuje system z nośnikiem czy kupuje jedną licencję z nośnikiem, a potem hurtową liczbę licencji elektronicznych możliwe, że od samego Microsoftu? Bo jakoś mi się nie widzi 450 zł razy 20 za typową kopię Windowsa w sklepie. Żadnej szkole by się to nie opłacało.
Do każdego osobnego stanowiska komputerowego jest indywidualna licencja OEM z Windows 10 Pro. Na tego typu akcje jest przeprowadzany przetarg z wyszczególnionymi parametrami sprzętu i oprogramowania.
Państwo płaci, więc M$ się “opłaca”. Póki co z edukacją na temat Linuxa jesteśmy w lesie. o Macach nie mówiąc.
W szkołach masz nawet licencje na Autodesk, Adobe, Corel i inne specjalistyczne aplikacje.
Windows 10 Pro OEM = 650 PLN x 20 jednostek = 13 000 PLN za sam OS. Do tego Corel czy Adobe (cały pakiet) i masz kolejne 20 000 PLN…
Szkoły korzystają z licencji edukacyjnych a nie komercyjnych. Przynajmniej powinny
Znasz ceny?
Np Creative Cloud, roczna licencja edu na 10 urządzeń to coś ok 3000 eur. Czyli jakieś 40% rabatu od ceny normalnej.
Ale czy kupują same licencje czy licencje z nośnikiem? Czy jeden nosnik powiedzmy i 10 licencji?
Nośnik?
W sklepie jak kupujesz Windows czy to OEM czy BOX oprócz licencji dostajesz nośnik. Do tej pory była to płyta DVD lub dwie w BOX bo były wersje x86 i x64. Od Win 10 jest wersja z DVD lub pendrive-em. Chyba nigdy nie kupowałes w sklepie komputerowym Windowsa.
To są licencje elektroniczne, nie ma mowy o nośniku - ten organizujesz we własnym zakresie.
Ja pisałem o Adobe Creative Cloud.
Zmieniłem temat wątku, żeby było jasniej.
Co zupełnie nie zmienia tego, że to co napisałem dotyczy Adobe Creative Cloud
To ja sformułuje inaczej pytanie.
Czy mozna kupić samą licencję z kluczem na Windows 10 bez nośników skoro ISO Windows 10 mozna ściągnąć ze stron i serwerów Microsoftu?
To nie pojmuję tego jak OEM z nosnikiem w sklepie 450-600 zł, a sama licencja na stronie microsoftu prawie dwa razy tyle. Sensu zero.
Nope.
Jak kupujesz licencję BOX to masz DWIE wersje OS : 32 ORAZ 64 na jednym kluczyku, nieprzypisanym do SPRZĘTU. Na stronach M$ kupisz RETAIL BOX ESD do podbrania albo na USB
OEM jest tani bo przypisany do sprzętu i tylko w jednej wersji bitowej W uproszczeniu.
Ale mozesz OEM kupić mając już sprzet. Nie musisz kupowac płyty głównej przykładowo kupując OEM.
Skoro do pobrania to czemu i tak jest drożej prawie dwukrotnie?
Czytaj ze zrozumieniem. Za ponad tysiąc złotych masz dostęp do wersji 32 i 64 bitowej z jednego klucza. Oczywiście w jednym momencie możesz używać tylko jednej wersji i system nie jest przypisany do sprzętu. To wszystko.
Licencja OEM na to nie zezwala, ale… MS tego nie egzekwuje.
Proste dlaczego. $$$$$$$$$$$