Czy to może być wina pamięci RAM?


(system) #1

Witajcie. Mam problem z wydajnością systemu/komputera. Otóż generalnie mam raczej dobry sprzęt, ale wcale nie działa tak szybko, jakbym tego od niego oczekiwał. Nawet niektóre starsze gry, tj. NFS Most Wanted na najniższych detalach mi się zacinają. W dodatku, gdy chcę nagrać programem Camtasia Studio filmik z gry Achtung, die Kurve! (gra przeglądarkowa), to się okazuje, że liczba FPS-ów nie jest wystarczająca, żeby można było go obejrzeć i nie dostać szału. W systemie nie ma wirusów, bo przeskanowałem Kaspersky'm. Liczba uruchomionych procesów po zalogowaniu do systemu wynosi około 30-stu. Wszystkie niepotrzebne aplikacje, które powinny się włączać wraz z Windowsem są odznaczone w programie Ccleaner, tak więc się nie uruchamiają. Myślę, że to może być wina pamięci RAM, ponieważ posiadam tylko 4GB. Powinienem mieć 8, ale jedna kość była uszkodzona i jeszcze nie zdążyłem złożyć reklamacji. Oto dokładne parametry mojego sprzętu:

  • procesor: Core i3-2100

  • karta graficzna: ATI Radeon HD 6850

  • pamięć RAM: GoodRam 4GB 1333MHz (jedna kość)

  • płyta główna: AsRock H67

  • dysk twardy: Seagate 250GB

  • zasilacz: XFX Core 550W

  • system: Microsoft Windows Home Premium 64bit

Dodam, że klasyfikacja mojego systemu w indeksie wydajności wynosi 5,9 na 7,9. I to jest maksimum, ponieważ w pomocy jest napisane, że:

"jeśli komputer jest wyposażony w 64-bitowy procesor (CPU) i do 4 gigabajtów (GB) pamięci RAM, wynik cząstkowy pamięci RAM dla tego komputera wyniesie maksymalnie 5,9". Pojedyncze części komputera wypadły następująco:

  • procesor: 7,1

  • RAM: 7,2

  • grafika (wydajność pulpitu dla interfejsu Aero): 7,7

  • grafika w grach: 7,7

  • dysk twardy: 5,9

A może to jednak wina samego dysku twardego? Myślałem o tym, żeby go sprzedać i zaoszczędzić na nowy, ale mam system w wersji OEM, więc klapa.. -.-


(Neon1992) #2

RAM'u starczy na bank.

Podaj screen z programu HD Tune - zakładka Benchmark oraz Health.

Sterowniki do chipsetu i karty graficznej zainstalowane?


(system) #3

Wszystkie sterowniki mam zainstalowane raczej.

Jeśli chodzi o dysk, to mam włączony tryb AHCI, a ten program ma z nim problem i w zakładce Health nic nie ma. Przypuszczam, że to dlatego.

http://zapodaj.net/0e1b223763093.png.html


(Neon1992) #4

Dlaczego do końca Benchmark nie przeszedł? Wyłączyłeś czy się zacięło samo?

Daj screen z CrystalDiskInfo.


(system) #5

Sam wyłączyłem, ale już edytowałem tamten post i dodałem nowy screen.

http://zapodaj.net/cadcb8327f9bc.png.html


(thommy181) #6

Nie będzie to wina pamięci RAM gdyby ta była niekompatybilna czy uszkodzona to raczej pojawiałyby się bluescreeny. Ja bym stawiał, że masz włączoną oszczędność energii dla procesora i ten przy braku obciążenia obniża swoje taktowanie. Powyłączaj w BIOS funkcje odpowiedzialne za oszczędność energii. Komputer będzie pracował cały czas z 100% mocy, ale wydajność powinna być wyższa. Jeśli to nie pomoże przyjrzyj się temperaturom procesora w stresie oraz napięciom jakie podaje zasilacz.


(jaru_r) #7

Na tym dysku lepszego wyniku nie dostaniesz - ja dopiero po zmianie dysku podstawowego na SSD mam wynik 7,6. Dysk ma 7,7, grafika i pamięć po 7,8 i procesor jest teraz najsłabszym punktem konfiguracji, bo ma 7,6 :wink:

Myślę, że sam sprzęt masz dobry, a kwestia niskiej wydajności to raczej problem sterowników i konfiguracji.


(system) #8

Raczej to nie kwestia sterowników, bo jakiś czas temu wszystkie najważniejsze aktualizowałem ze strony producenta. Konkretnie z tej: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?c ... Model=H67M . Co prawda, nie wszystkie chciały się zainstalować, bo niektóre do prawidłowego działania potrzebują nowej wersji biosu. Ja nie chciałem się w to bawić, bo słyszałem, że to ryzykowne. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to mam ten program: AMD Driver Autodetect , który automatycznie aktualizuje sterowniki.

Jak pisałeś, że to może być wina konfiguracji, to miałeś na myśli bios? Ja nic tam nie zmieniałem, bo komputer kupowałem na stronie esc.pl i oni wszystko za mnie zrobili. Tylko raz zmieniłem tryb dysku na AHCI i nic więcej.


(thommy181) #9

Najwyraźniej masz nie zaktualizowany bios i to może stanowić problem. Zaktualizuj bios i skonfiguruj go porządnie. BIOS aktualizujesz w ten sposób, że pobierasz odpowiednią paczkę ze strony producenta, odpakowujesz ją i następnie wyłączasz antywirus i odłączasz komputer od internetu. Uruchom plik exe i zatwierdź chęć zmian. Program będzie sam pracował nad aktualizacją BIOSU, nic nie rób do momentu aż system nie poprosi o restart. Po restarcie będziesz miał nowszą wersję biosu. Gdy zobaczysz, że można dostać się do systemu to wtedy wyłącz komputer wyjmij bateryjkę BIOSu i zainstaluj ją ponownie po około 5 minutach. Włącz komputer wprowadź stosowne ustawienia do BIOS, na automatycznych z reguły coś nie działa jak powinno.


(system) #10

Na pewno w taki sposób uda mi się zaktualizować bios? Bo ponoć to zależy od rodzaju płyty głównej. Gdy próbuję pobrać nową wersję biosu, wyskakuje mi okienko: KLIK . Czy mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na j. polski? Wiem, że to głupia prośba, ale z angielskiego nie jestem najlepszy, a nie chcę czegoś źle zinterpretować, żeby potem czegoś źle nie zrobić...


(Rovou5hou) #11

Jeśli masz wątpliwości przy tak prostych komunikatach to dla własnego spokoju ducha odpuść sobie samodzielne flaszowanie. Jedno opacznie zrozumiane słówko może zamienić Twoją płytkę w nieresponsywny kawałek złomu. Szkoda czasu i kasy na bieganie po serwisach dysponujących programatorem kości.


(Iworex Design) #12

Ściągnij sobie Ccleaner i przeprowadź oczyszczanie dysku - zaznacz wszystko po za przeglądarką z której korzystasz. Potem Skorzystaj z opcji rejestr - zaznacz wszystko i naprawiaj tyle razy aż okno będzie puste. Kopii zapasowej nie musisz robić.

Potem zrób defragmentacje dysku. Przeskanuj komputer skanerem online (np. https://www.arcabit.pl/skaner_on_line).

Zaktualizuj sterowniki.


(hirem) #13

Jak będziesz chciał prędzej czy później z aktualizować bios to podobno bezpieczniej jest zrobić z poziomu biosu a plik bios zapisany na pendrivie. Tak że zapoznaj się z tą metodą podam przykladowy link do firmy Asrock ale dokladnie sprawdź czy u Ciebie tak samo albo wyszukaj jeszcze na stronie ASROCK czy innych miejscach żeby opis pokrywał się dokladnie do Twojej płyty głównej modelu. http://www.asrock.com/support/BIOSUI.pl.asp?cat=DOS5

Dobrze jak będzie funkcja do zrobienia kopi aktualnego biosu w razie czego.


(system) #14

Już zaktualizowałem. Wystarczyło odłączyć komputer od internetu, wyłączyć antywirusa i firewalla a potem uruchomić instalator BIOS-u.

EDIT:

Mimo aktualizacji BIOS-u, wydajność jest taka sama -.-

Słuchajcie, teraz mi przyszło do głowy, że może to wina napięć?

Wrzucam screena i jeśli ktoś z was to ogarnia, niech tylko napisze, czy są dobrze ustawione, czy któreś z nich jest za małe?

http://zapodaj.net/320d8215746c8.png.html

Jeśli to nie wina napięć, to ja się poddaję. Najwyżej będę oszczędzać na nowy procesor i w przyszłym roku kupię nowy. Najlepiej Ivy a nie Sandy Bridge. Aktualna wersja BIOS-u obsługuje procesory tej generacji, więc nie powinno być raczej problemów.


(thommy181) #15

Dla pamięci powinieneś mieć 1.5V tu masz troszkę wyższe, co do reszty to nie mam pewności.


(system) #16

Ale 1,5V jest odpowiednie dla jednej czy dwóch kości? Ja mam aktualnie jedną, bo druga była uszkodzona i ją wyjąłem. Dodam, że te ustawienia są standardowe i ja nic nie zmieniałem przed zrobieniem screena.