Czy to nie jest jakiś wałek?

Uprzejmie proszę Was o pomoc. Mam pewna rzecz do sprzedania. Gość, jackemily0101 AT gmail DOT com oferuje mi 15 000 Euro. Boję się że to nie jakiś wałek. Pozwoliłem sobie użyć translatora. Pisze do mnie:
Aby otrzymać pieniądze na konto, należy postępować zgodnie z instrukcjami PayPal w wiadomości e-mail z potwierdzeniem płatności, aby otrzymać pieniądze na konto. Można również odpowiedzieć na wiadomość e-mail, aby dowiedzieć się, jakie kroki należy podjąć, aby otrzymać pieniądze na konto. Musisz przejść do strony trasnferwise na stronie WWW.TRANSFERWISE.COM i założyć konto za pomocą przelewu i wysłać pieniądze w wysokości 1000 EUR na dane agenta wysyłkowego podane przez PayPal i upewnić się, że wrócisz do PayPal z zrzutem ekranu numer płatności i śledzenia, aby potwierdzić jego ważność i zwolnić wszystkie środki na konto bez dalszego opóźnienia
Pisze również:
yes check your mój-mail -na-powiązany z paypaleml AT gmail DOT com inbox and spam folder
Wchodzę więc w ten spam, a tam dwie wiadomości, takie coś:
https://pastebin.com/66rEdV1r
I chyba interaktywny obrazek, nic nie klikałem, bo nie wiem o co chodzi:

996×418

Millones de sitio a su alance

Drogi: moje nazwisko

Nazywam się Richard Wilson. Jestem przedstawicielem PayPal odpowiedzialnym za twoją transakcję z Jacksonem Emily jackemily0101 AT gmail DOT com.

Jeśli masz pytania dotyczące tej transakcji, dziękuję za tę wiadomość, a ja chętnie pomogę. Dziękujemy za bycie aktywnym dla PayPal i oczekujemy lepszej obsługi w najbliższej przyszłości
.

Nie doceniamy żadnych połączeń z powodu pomocy wielu klientom. Zalecamy, aby wrócić za pośrednictwem tego e-maila, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat tej transakcji.

Informujemy, że ta operacja jest dostępna tylko i może być śledzona i śledzona wyłącznie za pośrednictwem poczty e-mail, więc odpowiedz nam, jeśli masz pytania dotyczące transakcji, a nie telefonicznie.

image.png

Pytania? wyślij wiadomość e-mail na adres: PayPal

Odpowiedz na tę wiadomość. Ta skrzynka pocztowa jest kontrolowana i otrzymasz odpowiedź. Aby uzyskać pomoc, zawsze odpowiedz na tego e-maila, który służy do kontrolowania transakcji między tobą a Jacksonem Emily

Dziękujemy za korzystanie z PayPal
No i znowu interaktywny obrazek:

923×123

923×123

Pytałem Rosjanina z Moskwy, który pracuje w domu aukcyjnym zajmującym się zabytkami pochodzącymi z Euro Zachodniej. Twierdzi, że to neoklasyczny twór powstały w pierwszej połowie XX wieku, nie wiele warty.
Natomiast londyński dom aukcyjny wycenia przedmiot:
Our initial estimate would be £200-£300 as we believe they are circa 1850, but please do bring in for a valuer to take a closer look.
Jacksonem Emily, co jest podejrzane, nic się nie targował, od razu zaproponował 15000 Euro.
O co tu chodzi?
Pachnie mi jakimś wałkiem.

1 polubienie

Wałek.

2 polubienia

Wpisz w wyszukiwarkę google ten adres maila.
To scammer.
Oszust.

2 polubienia

jedna z odmian

3 polubienia

Wałek. Na Niebezpieczniku można znaleźć sporo podobnych przykładów.

2 polubienia

Bierz w ciemno, tyle kasy stracić…
:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy:

1 polubienie

Ja bym kasę przygarnął :-X

1 polubienie

Pierwsze pytanie:
od kiedy premier Mateusz Morawiecki pisze do Ciebie służbowe e-maile z adresu Mateusz.Morawiecki @kociaczek69.co ?

Pierwsza rzecz, to zwróć uwagę na domenę emaila: gmail. Żadna powazna firma w Europie nie korzysta z “gmaila” jako oficjalnej skrzynki. Czasami zdarza się to w egzotycznych krajach, ale jest to rezerwowy, ogólny email (jeden z kilku, czasem sa problemy np. na chińskie qq emaile z wp maja problemy a o2 działa :stuck_out_tongue_winking_eye: )…

Druga sprawa: język., łamany polski.

W normalnej firmie byłby konsultant odpowiedzialny za obsługę polskojęzycznych LUB puszczono by korespondencję po angielsku. Nie puszczono by bełkotu translatorem.

Jak spełniają się 2 pierwsze rzeczy nie trać życia na czytanie.

1 polubienie