Czy to niebezpieczny link?

Witam

Dostałem dziwny e-mail od biuro at biurowaczarodziejka.plw którym jest link do faktury.
Jeśli chodzi o linki do faktur to zawsze skanuje je na stronie virustotal.com i zazwyczaj jest to niebezpieczny link. W tym wypadku po skanowaniu strona zwróciła informację, że link jest czysty. Nie do końca mnie to przekonuje zwłaszcza że w linku jest fragment crypto.php. Poniżej zamieszczam treść e-maila.

Może jakiś spec to sprawdzić?
Zaznaczam że nie wiem czy link jest bezpieczny i nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wynikłe z klikania przez ciekawskich.

Witam,
Prosimy o jej uregulowanie. Przesyłam wykaz faktur, w tym faktura po terminie.
Dane do faktury: hxxp://material.babyturbo.com/www-admin/crypto.php?email=xxxxxxxx
Aleksandra Babalska
ASTIR Sp. z o.o. 

Na szczęście już padała im domena.

1 polubienie

A zamawiałeś coś od nich i masz jakieś nieopłacone FV?

@moderatorzy - dobrze by było zrobić by ten link nie był klikalny np. był w polu na kod.

I opcjonalnie tt podmienić na xx, by po zaznaczeniu nie działała w przeglądarce opcja “otwórz link w nowej karcie”.

Dzisiaj w skrzynce tez miałem maila od pani Babalskiej. Tylko link inny. To oczywiście podpucha.

1 polubienie

Czy tylko ja jakoś nie dostaje tego typu podpuch, ani od pani/pana X, ani od żadnych spółek.

A publikujesz e-mail kontaktowy do siebie na stronie internetowej? Ja takie maile dostaję na służbowy adres, do skrzynki która jest “firewallem” (pierwszym kontaktem).

1 polubienie

Tak. Adres e-mail jest na stronie internetowej.

Tak jak napisał @freshmeat: jeśli nic nie zamawiałeś od nich, to mail powinien z marszu polecieć do kosza. Bez klikania w cokolwiek.

Zauważ: wiadomość od “biurowaczarodziejka.pl”, a pani Babalska “pracuje” w firmie (Astir). Sam link prowadzi do jeszcze innej domeny (babyturbo (dot) com). Od razu powinna zapalić się czerwona lampka.

A na marginesie: jeśli ktoś chce od Ciebie zapłaty za zaległą fakturę, to na pewno nie będzie swojej prośby wysyłać mailem :wink:

na przyszłość zamiast http://example.com użyj hxxp:// i zamiast @ użyj at. :policeman:

4 polubienia

Dobrze.

Ja jestem tutaj trochę czasu i nawet o tym nie wiedziałem. xD

To teraz się dowiedziałeś xD

3 polubienia