Czy to normalne parametry nowego dysku?

SMART wywalił mi już jakieś błędy Raw_Read_Error_Rate, Seek_Error_Rate, Hardware_ECC_Recovered i trochę zgłupiałem, bo to było pierwsze podpięcie :thinking:

seagate.txt (5,1 KB)

Zapodaj zrzuty z CrystalDiskInfo

Seagate, czego się spodziewać?

kupiony chyba na Allegro?

Ważne gdzie?
Seagate to Seagate, pocolog jest chyba dość doświadczonym użytkownikiem aby wiedzieć czego nie kupować.

BTW, mam dwa dyski Hitachi 2TB, refurby z amso.pl kupione przez allegro.
Działają non stop od chyba trzech czy czterech lat.

@Dimatheus Mógłbyś zerknąć w wolnej chwili?

Hej,

Jak dla mnie stan dysku jest ok. Seagate-y tak już mają, że inaczej zbierają dane o błędach odczytu. Zauważ, że ilość danych w tym parametrze pokrywa się nie tylko z danymi w polu ECC Recovery, ale i także w odczytach hosta. Dla mnie nie świadczy to o jakichkolwiek problemach z dyskiem.

Ale oczywiście możesz zrobić test. Przerzuć na dysk jakieś dane - na przykład archiwum zip/7z/rar - i otwórz. Zobacz, jak zmienią się dane S.M.A.R.T.

Pozdrawiam,
Dimatheus

1 polubienie

Te wartości przyrastają jakoś kosmicznie, chyba to faktycznie jakieś dziwactwo Seagate :wink:
(po lewej stary, po prawej aktualny raport)

Nie tak dawno też kupiłem Seagate i wspominane wartości , Raw_Read_Error_Rate, Seek_Error_Rate, Hardware_ECC_Recovered" też tak sobie szły w górę i tak figurują. Jedyna różnica że przy pierwszym podłączeniu i podglądzie smart miałem wspomniane wartości raw zerowe ale przy następnych włączeniach i podglądach wartości są wysokie. Jeśli nie masz odczuwalnych problemów to raczej jest dobrze. Dla dogłębniejszego sprawdzenia możesz porobić testy takie jak wspomniał Dimatheus jak i np. benchmark z HDTune czy dokładniejsze i pewniejsze sprawdzenie np. MHDD tylko nie zawsze się da na nowszych sprzętach, może nie być możliwości przestawienia sata w trybie ide w biosie /uefi które jest potrzebne na czas operowania MHDD w dos i żeby widział dyski i nie ma pewności na danym sprzęcie. Ale jakby się dało to wyniki są pewniejsze. Jest jeszcze program Victoria do dysków z pod systemu. Z tym że Victoria z pod systemu może dać wyniki jakby dysk był w nie najlepszym stanie co nie musi być stanem rzeczywistym. Wyniki smart jak i brak informacji o odczuwalnych problemach nie dają podstaw do zwrotu dysku.

@anon741072 - Dyski Seagate-a tak po prostu mają. One inaczej zliczają dane w tych parametrach. Nie wiem, co chcieli tym osiągnąć producenci poza zamieszaniem. Ale jak widać, tak zostało. I było tak od zawsze. Chciałbym zerknąć na jakiś dysk Seagate-a, ale wychodzi na to, że wszystkie, które mam pod ręką, to dyski z WD.