Czy to normalne, że czasami raz na 2 tygodnie laptop, przechodzi z zasilania sieciowego na zasilanie bateryjne pomimo iż jest podłączony do prądu

Mam takie pytanie mam nowego laptopa https://www.x-kom.pl/p/1112056-notebook-laptop-16-asus-tuf-gaming-a16-adv-edition-r7-7735hs-16gb-1tb-w11-rx7600s.html

I teraz 2 razy mi się zdarzyło pierwsze 2 tygodnie temu, że laptop się chyba przełączył na max 30 minut z zasilania sieciowego na zasilanie bateryjne i moje pytanie jest takie czy to normalne ? Bo tak chodzi dobrze używam kubuntu 22.04

Nie i Tak.

Nie jeśli to wynik uszkodzenia lub umierania zasilacza.

Tak. Wchodzi w tryb konserwacji i celem odświeżenia ogniw robi cykl kontrolny rozładowania i ładowania ogniw.

1 polubienie

A to się dzieje programowowo przez system operacyjny ?

Bo zawsze jak jest przerwa w dostawie prądu czyli kabel zostanie odłączony to jest komunikat systemu kde taki sygnał dziwękowy, a tych dwóch przypadkach tego chyba na pewno nie było. Ja to rozpoznałem po diodzie na laptopie.

Musiałbyś sam sprawdzić czy masz w Bios np. „Battery Health Management” lub „Battery Care” i czy tam jest cos na ten temat.

Co do Linux to może jakiś TLP bo chyba w nim tez można było ustawić tryb konserwacji.

Jeśli ten cykl ma powtarzalność to najprędzej z Biosu to leci.

Ja miałem takie napady przełączania w Acer ale były losowe to wyczaiłem umieranie zasilacza i faktycznie 3 m-ce umierał aż padł.