Raz na jakiś czas zamuli, tzn. przeglądarka mieli z 3, 4 sekundy nim otworzy stronę? Takie zawiechy
jaki internet mobilny?
Zależy jaki zasięg WiFi. Jak średni to czasami może spadać poniżej średniego i wtedy wszystko trwa dłużej. Może inne osoby/urządzenia w sieci ‘zapychają’ łącze?
Internet mam z Orange 600mb/s… Po wifi na speedteście średnio 610mb/s download, upload 110mb/s, siła sygnału wifi 45 dbm.
Przy poprzednim lokalnym dostawcą światłowodu nie pamiętam czy takie zamulenia miałem, nie zwracałem chyba uwagi
Sprawdź ping do 8.8.8.8, do stron, na które chcesz wejść, np. ping wp.pl.
Może są DNSy wolne. WIFI często ma lagi, zwłaszcza, jeśli idzie przez przeszkody, lub jest poro sprzętu. Czasami problem powoduje soft.
Raz na dzień, na rok?
To nie jest normalne. Mam stary router, który bardzo ogranicza mi prędkość internetu w tych speed testach, ale mimo wszystko strony ładują się bardzo szybko.
Zobacz jakie masz DNSy i jaki kanał wi-fi masz ustawiony. Może jest przeciążony.
Zdarzyło mi się gdzieś po 4 dniach, teraz aktualnie po 2, 3 dniach
Od kiedy to masz? Od początku jak jesteś w Orange?
Nie, najpierw był lokalny dostawca światłowodu a teraz od 2 miesięcy Orange
Masz dostęp do ustawień routera?
Co mam sprawdzić?
ping jest dobry. Zamulenie może się pojawić gdy np. system pobiera aktualizacje, gdy pobiera się coś w tle, np. jakieś launchery do gier coś pobierają, albo gdy kilka osób pobiera coś jednocześnie.
Czasami internet może zrywać na kilak sekund, można to zwykle sprawdzić w logach routera.