Czy to są objawy zużycia dysku?


(Razor) #1

Witam

Problem zaczął się jakieś 2 tygodnie temu. Otóż chodzi o to że gry same się wyłączają. Najpierw miałem taki problem tylko z COD 4 ale teraz każda gra sie wyłacza...

Dzisiaj nawet doświadczyłem Blue Screena.

Dysk twardy jest jedynym elementem który mam w komputerze od nowości (czyli od 7 lat). Czy to oznaki że dysk "umiera"? Kupno nowego dysku rozwiąże problem?


(Damian Wino) #2

Miałem podobny problem, gry się nie wyłączały ale systematycznie co kilka dni był blue screen i zrzucanie dysku. Format mi nie pomagał więc wymieniłem dysk i jest wszystko w porządku.


(boger) #3

TailorPL,

ciężko powiedzieć z informacji jakie podałeś...jak długo masz windowsa zainstalowanego, jakiego antyvira? dzieje się tak tylko w grach? jaki masz zasilacz?

wklej screena z HDDTune zakładka Health

poczytaj tu:

http://forum.pclab.pl/t489020.html


(Razor) #4

boger , system mam zainstalowany od wczoraj, używam avasta, wyłączają się tylko gry, zasilacz 400W

Screeny z HD TUNE:

hdtune.th.jpg


(Db2524) #5

To mi nie wygląda na problem z dyskiem.

Jak z temperaturą na procesorze?


(boger) #6

kiedy czyściłeś kompa? podaj temperatury (everest albo speedfan na poczatek), ja bym stawiał na grafikę...


(Db2524) #7

Ja bardziej na procesor. :wink:


(Jtkmalinowski) #8

Hmm, ale coś z tym dyskiem jest. Widzicie temperaturę? 45*C. Większość dysków ma maksymalną 50*. A podczas grania temperatura na pewno wzrośnie, bo screen jest w idle. Podaj temperatury po włączeniu i zaraz jak gra się wyłączy. Moim zdaniem to grafika, albo dysk twardy. Ewentualnie coś z RAM. A jaki masz komunikat jak gra się wyłączy? Widzę, że masz 1,2 GB RAM. To jest kość 1GB i 256MB? Jeśli tak to ile lat ma ta mniejsza kość?


(Db2524) #9

Mamy upał. Bez wentylatora z przodu obudowy dyski się tak grzeją. Podczas gry dysk wcale nie musi być bardziej obciążony, wczyta poziom i na tym się kończy jego rola.

Możliwe też, że to RAM. Można wyciągnąć mniejszą kość i zobaczyć jaki będzie rezultat.


(Jtkmalinowski) #10

@bart25 Chyba masz rację z tym dyskiem.

@TailorPL

Pokaż nam odczyty ze SpeedFana i zobacz czy problem wystąpi jak wyjmiesz mniejszą kość RAM.


(Razor) #11

Komputer jest czyściutki bo wczoraj wymieniałem płyte główną stąd Pentium 4 3GHz a nie Athlon 2200+ 1,8 :slight_smile: .

Dzisiaj zamontowałem drugi wentylator z tyłu obudowy + nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą na karte graficzną. Radiator procesora to Alpine 11GT (nowy).

Temperatura na procesorze waha sie od 55 do 70 stopni. Na chwile obecną jest 65 stopni. Może to wina zasilacza, lub źle ustawionych timingów?

Wracając do RAMu mniejsza kość ma jakieś 3-4 lata. Większa - niecały rok

Gry wyłaczają się bez żadnych komunikatów. Tak jak ja bym je wyłączał...


(Db2524) #12

Dalej nie wykluczam procesora, temperatury są nie najlepsze. Puść Prime95, a pewno zaraz się rozgrzeje na 100*C albo wywali wcześniej bluescreena. Jak zmieniałeś wczoraj płytę główną, to prawie oczywistym jest, że tu gdzieś leży błąd.

Coś powoduje niestabilność i jest to procesor, ewentualnie RAM, czy coś z płytą główną.


(Razor) #13

Hmmm... radiator procesora był nie był do końca dociśnięty co poznałem po paście która u góry nie była "rozpaćkana"

Zamontowałem go poprawnie i teraz temperatura podczas przeglądania internetu wynosi ok 55 stopni.

Zobaczymy co będzie dalej...

Edit: Nic to nie dało. Co gorsza od jakiegoś czasu gry sie nie wyłączają tylko cały komputer się zawiesza i Blue Screen. Pomóżcie mi bo już nie mam sił...


(Db2524) #14

To chłodzenie jest ciut za słabe na P4 3GHz (wg TDP).

Więc, aby się upewnić ściągnij OTRHOSA albo Prime95, poddaj komputer obciążeniu, monitoruj w tym czasie temperatury.


(Razor) #15

Zrobiłem stress test orthosem i temperatura podniosła się do 75 stopni a system dalej stał. W grach po BS'ie mam ok 67 stopni.

Sam system działa 100% stabilnie

Co jeszcze radzicie?

Na wszelki wypadek dodaje log z HiJackThis

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4

Scan saved at 20:36:39, on 2010-06-12

Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18702)

Boot mode: Normal


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\AvastSvc.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast5\avastUI.exe

C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE

C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe

C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe

C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\system32\PnkBstrA.exe

C:\Program Files\Skype\Plugin Manager\skypePM.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\PnkBstrB.exe

C:\WINDOWS\system32\msiexec.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HiJackThis\HiJackThis.exe


R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = 

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch = 

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: SkypeIEPluginBHO - {AE805869-2E5C-4ED4-8F7B-F1F7851A4497} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\skypeieplugin.dll

O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll

O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll

O2 - BHO: IEPluginBHO - {F5CC7F02-6F4E-4462-B5B1-394A57FD3E0D} - C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Gadu-Gadu 10\_userdata\ggbho.2.dll

O4 - HKLM\..\Run: [avast5] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast5\avastUI.exe /nogui

O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [ATICCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe" runtime

O4 - HKCU\..\Run: [TransBar] C:\WINDOWS\TransBar.exe /s

O4 - HKCU\..\Run: [Skype] "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized

O4 - HKCU\..\Run: [DAEMON Tools Lite] "C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe" -autorun

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [TransBar] C:\WINDOWS\TransBar.exe /s (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [_nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [TransBar] C:\WINDOWS\TransBar.exe /s (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\S-1-5-18\..\RunOnce: [_nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [TransBar] C:\WINDOWS\TransBar.exe /s (User 'Default user')

O4 - HKUS\.DEFAULT\..\RunOnce: [_nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'Default user')

O4 - Global Startup: ATI CATALYST System Tray.lnk = C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.exe

O9 - Extra button: Skype add-on for Internet Explorer - {898EA8C8-E7FF-479B-8935-AEC46303B9E5} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\skypeieplugin.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Skype add-on for Internet Explorer - {898EA8C8-E7FF-479B-8935-AEC46303B9E5} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\skypeieplugin.dll

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O18 - Protocol: skype-ie-addon-data - {91774881-D725-4E58-B298-07617B9B86A8} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\skypeieplugin.dll

O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL

O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll

O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll

O23 - Service: Usługa bramy warstwy aplikacji (ALG) - Unknown owner - C:\WINDOWS\System32\alg.exe (file missing)

O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe

O23 - Service: avast! Antivirus - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\AvastSvc.exe

O23 - Service: avast! Mail Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\AvastSvc.exe

O23 - Service: avast! Web Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\AvastSvc.exe

O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PnkBstrA.exe

O23 - Service: PnkBstrB - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PnkBstrB.exe


--

End of file - 5502 bytes

(system) #16

Miałem coś podobnego ale nie z grami tylko z kompem dorobiłem dodatkowe chłodzenie i działa normalnie do teraz . :slight_smile: Więc według mnie to chłodzenie.


(Db2524) #17

Przytrzymałeś przynajmniej 15 minut orthosa? Trzeba mu się dać rozgrzać.

Takie rzeczy, które można jeszcze sprawdzić:

  • zobacz czy masz włączoną pamięć wirtualną.

  • wyciągnij tę mniejszą pamięć RAM (nie musi być nawet uszkodzona, może pracuje na złych ustawieniach)

  • możesz zrobić test programem Memtest86 - program nagrywa się na płytę i bootuje z niej kompa, test trwa około 1,5 godziny


(terr) #18

Na razie to takie pitolenie. Poproszę o markę zasilacza, bo nie zauważyłem żebyś podał.

Od tego się powinno sprawę zaczynać.

Ewentualnie możesz też sprawdzić czy nie masz wybrzuszonych kondensatorów na płycie głównej i w zasilaczu.


(Razor) #19

Odpaliłem Orthosa na 15 minut. Wynik - 0 errors, 0 warnings, maksymalna temperatura 73 stopnie

Marka zasilacza IBOX

Odjęcie RAMu nic nie dało.

Wina na 100% leży po stronie sprzętu gdyż nawet po formacie tak się dzieje


(terr) #20

Zasilacz do wymiany. Jak zmienisz, wtedy pogadamy dalej.

Proponuję ten:

Lub ten:

http://www.allegro.pl/item1068806395_no ... cichy.html