Czy to wina dysku twardego? - pojawiająca się szachownica

Witam, jak juz pisalam w moich wczesniejszych postach - moj dysk twardy jest na ‘wykonczeniu’ . Od kilku dni moge zaobserwować u siebie dziwne kreski pojawiajace się na gg, dzis akurat pojawiły sie na pasku start po czym za kilka minut znikly

screen; http://i41.tinypic.com/2ufafpd.jpg

Czy jest to spodowane uszkodzeniem dysku twardego?

Hmm… Według mnie są to artefakty - oznaka padania karty graficznej.

Nie wiem, nie słyszałem o tym, żeby takie coś miało miejsce przy uszkodzeniu dysku twardego. Zmień styl na standardowy z Windows (ten widzę, że jest nieoficjalny, z internetu), zaktualizuj sterowniki od karty graficznej a jeśli masz najnowsze - przeinstaluj je (dokładnie wyczyść przed ponowną instalacją).

Podaj jeszcze jaki masz zasilacz (marka, model, moc) oraz jaką posiadasz kartę graficzną.

Dzieki, w pewnym stopniu ulżyło mi ze to jednak nie dysk.

Kartę graficzną dopiero co miałam zmienianą, bo stara padła. Mam teraz geforce 8400GS (wiem, nie należy do najlepszych, jednak nie mogłam pozwolić sobie na lepsza).

Co do zasilacza niestety na ta chwile nie jestem w stanie powiedzieć jaki jest.

Typowy problem pamięci na karcie graficznej, czyli pojawiająca się szachownica zawsze ma miejsce przy zimnych Lutach na pamięciach GPU.

Prawdopodobnie za jakiś czas obraz zamieni się całkowicie w jedną wielką szachownice a karta do wymiany.

Ewentualnie można spróbować sztucznie spróbować przedłużyć jej życie za pomocą wypiekania w piekarniku (wiele jest opisów, nawet na blogach tutaj na vortalu). Wiadomo, że nie przywróci to sprawności karcie, ale na jakiś czas wyeliminuje problem i będzie można dozbierać na coś innego :wink:

Ok wielkie dzięki. Nie będę nic próbować z nią robić dlatego ze mam na nią gwarancje także jak coś to wybiorę się tam gdzie potrzeba :smiley:

Szkoda tylko ze ta karta jest w moim kompie dopiero od tygodnia , a już się sypie :? Jeszcze raz dzięki ! :smiley:

Grafa do wymiany

Pytanie trochę dziwne, ale czy możliwe ze ta grafa może mi całkowicie paść np. jutro? Te kreski, które się pokazują występują naprawdę rzadko, jednak wolę spytać czy może to nagle się pogorszyć.

Trudno stwierdzić, może jeszcze pociągnąć dzień, dwa, tydzień a może i miesiąc, dwa.

Poziommka ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.