Czy trzeba formatować baterie w samsung i9000 galaxy s? Jest to konieczne?
Nie. W Galaxy już są baterie Litowo jonowe, albo Litowo polimerowe których broń Boże nie próbuj rozładować do wyłączenia.
Jeżeli masz root to użyj programu Battery Calibration dzięki niemu odzyskasz około 5% baterii, ale musisz postępować zgodnie z instrukcją bez rozładowania.
Myśle,że tutaj znajdziesz odpowiedź
http://pytamy.pl/title,czy-bateria-lito … caid=6c83a
ja np. nie formatuje
dziekuje za odpowiedzi, do zamkniecia
dziekuje za odpowiedzi, do zamkniecia
czemuż to tak nie wolno ich rozładować do wyłączenia?
No aż do wyłączenia to tak nie szkodzi jeśli się przypadkowo zdarzy I w najbliższym czasie się ja naładuje.
Nie powinno się rozładowywać I tak zostawiać barteru, bo można przez ta ją uszkodzić.
No to dobrze, bo zdarza mi się to dość często A tak nawiasem mówiąc to korzystam tak z telefonu i nie zauważyłem zbytnio jakiegoś spadku pojemności baterii.
Moim zdaniem wszystko zależy od użytkowania. Byłem nie dawno na mazurach i telefon został przez przypadek w domu. Po 7 dniach gdy wróciłem miałem jeszcze 1/4 baterii ( i 70 połączeń nieodebranych. ). Bardzo mnie to zdziwiło, gdyż podczas normalnej pracy bateria starcza mi na 1,5 dnia. Telefon to HTC Wildfire
Powiem Ci tak z tym rozładowaniem. Lepiej nie kusić losu. Niby elektronika ma za zadanie chronić ogniwo przed całkowitym rozładowanie zawsze zostawiając sobie około 5% na każde. W bateriach typi Li-xxx całkowite rozładowanie ogniwa do 0% skutkuję utratą pojemności. Ten niby mechanizm ma je przed tym chronić, ale nie zawsze jest w pełni funkcjonuje. Sam się przejechałem raz na tym “rozładowaniu” co skutkowało około 20/30% utratą na akumulatorze litowo-jonowym. Zależy to również często od producenta bo mój aktualny telefon X8 przez przypadek rozładowałem i nic się nie stało. Tak więc uważam że po prostu zależy to od sposobu wykonania ogniwa. Często w laptopach można również spotkać takie przypadki gdy po rozładowaniu również tracimy paręnaście procent pojemności, a to tylko dla tego by przybliżyło nas do wymiany akumulatora, a te zazwyczaj po stronie producenta kosztują horrendalne pieniądze. W przypadku słuchawek z Androidem jednak lepiej skorzystać z “Battery Calibration” dzięki któremu możemy odzyskać od 0 do nawet 5% pojemności.