Czy trzeba formatować baterie w samsung i9000 galaxy s

Czy trzeba formatować baterie w samsung i9000 galaxy s? Jest to konieczne?

Nie. W Galaxy już są baterie Litowo jonowe, albo Litowo polimerowe których broń Boże nie próbuj rozładować do wyłączenia.

Jeżeli masz root to użyj programu Battery Calibration dzięki niemu odzyskasz około 5% baterii, ale musisz postępować zgodnie z instrukcją bez rozładowania.

Myśle,że tutaj znajdziesz odpowiedź

http://pytamy.pl/title,czy-bateria-lito … caid=6c83a

ja np. nie formatuje

dziekuje za odpowiedzi, do zamkniecia :slight_smile:

dziekuje za odpowiedzi, do zamkniecia :slight_smile:

czemuż to tak nie wolno ich rozładować do wyłączenia?

No aż do wyłączenia to tak nie szkodzi jeśli się przypadkowo zdarzy I w najbliższym czasie się ja naładuje.

Nie powinno się rozładowywać I tak zostawiać barteru, bo można przez ta ją uszkodzić.

No to dobrze, bo zdarza mi się to dość często :slight_smile: A tak nawiasem mówiąc to korzystam tak z telefonu i nie zauważyłem zbytnio jakiegoś spadku pojemności baterii.

Moim zdaniem wszystko zależy od użytkowania. Byłem nie dawno na mazurach i telefon został przez przypadek w domu. Po 7 dniach gdy wróciłem miałem jeszcze 1/4 baterii ( i 70 połączeń nieodebranych.:slight_smile: ). Bardzo mnie to zdziwiło, gdyż podczas normalnej pracy bateria starcza mi na 1,5 dnia. Telefon to HTC Wildfire

Powiem Ci tak z tym rozładowaniem. Lepiej nie kusić losu. Niby elektronika ma za zadanie chronić ogniwo przed całkowitym rozładowanie zawsze zostawiając sobie około 5% na każde. W bateriach typi Li-xxx całkowite rozładowanie ogniwa do 0% skutkuję utratą pojemności. Ten niby mechanizm ma je przed tym chronić, ale nie zawsze jest w pełni funkcjonuje. Sam się przejechałem raz na tym “rozładowaniu” co skutkowało około 20/30% utratą na akumulatorze litowo-jonowym. Zależy to również często od producenta bo mój aktualny telefon X8 przez przypadek rozładowałem i nic się nie stało. Tak więc uważam że po prostu zależy to od sposobu wykonania ogniwa. Często w laptopach można również spotkać takie przypadki gdy po rozładowaniu również tracimy paręnaście procent pojemności, a to tylko dla tego by przybliżyło nas do wymiany akumulatora, a te zazwyczaj po stronie producenta kosztują horrendalne pieniądze. W przypadku słuchawek z Androidem jednak lepiej skorzystać z “Battery Calibration” dzięki któremu możemy odzyskać od 0 do nawet 5% pojemności.