jesli będziesz ze strony czerpał korzyści materialne to złamiesz prawo
Musisz mieć zgodę właściciela praw autorskich utworu do jego rozpowszechniania (no chyba że sam jesteś właścicielem ).
nie można .
ale kiedyś gdzieś słyszałem że można kilkusekundowy fragment utworu wykorzystać
ale ręki uciąć nie dam szukałem też info o tym w sieci ale nic konkretnego nie znalazłem więc to możę być tylko plotka.
p.s. nie dawaj muzyki na strone ! zniechęca to do przeglądania .
a jeśli już to wstaw playera we flashu by ktoś kto chce połuchac muzykę sobie ją włączył .
Z tego co pamiętam możesz dać 20 sekund utworu w celu reklamy.
Forum prawne:
Jeśli będzie czerpał korzyści majątkowe to tylko naraża się na to, że kara będzie wyższa . Wszystko reguluje Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83) dostępny TUTAJ
Szczególnie polecam lekturę art. 23 do 35 i 115 do 123.
na moje oko to nie można rozpowszechniać nawet 20 sekundowych utworów. Jest dużo dźwięków np. na komórki które trwają tyle albo i mniej i nie możesz ich rozpowszechniać.
Powiem ci ze zarówno mnie jak i moich wszystkich znajomych niesamowicie wkurza muzyczka odgrywana na stronie www, także dobrze się zastanów czy to ma sens.
A co z ustawą o autorskich prawach osobistych i prawu do zachowania integralności utworu z art. 16 ustawy mówiącym o tym, że Z prawa do integralności utworu tj. do zachowania w nienaruszonym kształcie treści i formy utworu, wynika zakaz wprowadzania w nim zmian bez uprzedniej zgody twórcy?
benio chyba że masz płytę z darmową muzyką np. jeżeli muzyka była ściągana z ogólnopolskich portali udostępniających ją…, za darmo (najczęściej jest ona najgorszej jakości “muzycznej”) a następnie była nagrana na Audio CD, ktoś Ci pożyczył a Ty skopiowałeś i masz legal muzę np. zespołów lokalnego “tańca ludowego”, to sadzę że możesz takową zamieścić, ale to nie ma i tak sensu, bo obciąża łącza i jak tutaj powyżej pisane jest wszystkich to wnerwia, ale jak chcesz, to czemu nie
my nie chcemy (przynajmniej ja) Cię zwieść, jeżeli Ci się podoba i masz taki zamiar to zrób ale np. jeżeli to są zdjęcia z wycieczki to możesz zrobić prezentację czy coś i pokazać w domu znajomym, a nie rozpowszechniać zbytnio i już
a może ma piękną dziewczynę i chce pokazać ją światu? nie ograniczaj go
Odpowiednio dobrany dźwięk na stronie jest bardzo atrakcyjny, zwłaszcza przy prezentacji lub stronie wykonanej we flashu
Nie możesz użyć materiału objętego prawami autorskimi jako podkład na stronie www, gdyż będzie to podpadało pod publiczne odtwarzanie, do czego uprawnień nie posiadasz. Nie gra tu roli fakt, czy strona ma charakter komercyjny, czy też nie.