Czy używanie Windows XP może być bezpieczne?

Witam!
Czy uważacie, że nadal można bezpiecznie używać systemu Windows XP
porównywalnie bezpiecznie jak 7 czy 10.
Przy założeniu, że będzie całkowicie zaktualizowany, posiadał antywirusa…
Jaki jeszcze program można zainstalować by być bardziej bezpiecznym?

System jak każdy inny - włącz zdrowe myślenie i będzie OK - to Twoja dodatkowa ochrona.

1 polubienie

Sam używam Windows XP, z którego teraz piszę:) Jednak nie uważam, aby był w 100% bezpieczny. Posiadanie antywirusa i aktualizowanie + SP3, to jedno. Po drugie, zależy z jakiej przeglądarki korzystasz i na jakie strony wchodzisz. Po trzecie, jeżeli pobierasz, to z jakich stron.
Jest jedno ale, przeglądarki powoli wycofują się z aktualizacji na XP. Już to zrobił Chrome, a teraz Firefox zamierza to zrobić. Nie wiem jak w przypadku Opery.
Mam też Windows 7 i jest bardzo dobry i jak już, to lepiej z tego systemu korzystać, ewentualnie Windows 8.1 a nie 10!

Nie ma systemów w 100 % bezpiecznych.

To wiem :slight_smile:
ale czy XP jest dużo mniej bezpieczny niż 7 czy 10?
Z góry mówię, że nie będzie służyć do wchodzenia na niebezpieczne strony czy pobierania niebezpiecznego oprogramowania…

Na XP w 2010 roku wyrzuciłem ostatni antywirus - essentials uszkodził system.
To jednak przyznam, że bez antywirusa nic nie wlazło przez 7 lat, chyba, ze sam zezwoliłem na wirusa opery (było takie coś w agencie pobierania).
Wystarczały mi zawsze dodatki do blokowania szpiegostwa, malware i przekierowań. Albo bezpiecznie korzystam z netu? Jakoś tak mam i mam nawyk sprawdzania wszystkiego, co pobieram na virus total, a uważam na linki.
Teraz korzystam z windows 7, ale nie powiem, żebym czuł się bezpieczniej, niż na XP, ale trzeba się pilnować.

12 wersja raczej nie odżyje a internet (html5, css3, ecmascript) za szybko się teraz rozwija i czasem programiście już może się nie chcieć dodawać kolejnych JS/Frameworków, dodatkowych CSS by działało lub robić wersję uproszczoną.

A chromowata opera to na 36 się zatrzymała przez silnik chromium (porzucenie xp i visty).

Bezpieczeństwo będzie lecieć na łeb na szyję. Słabym ogniwem są przeglądarki, niedługo najpopularniejsze nie będą już aktualizowane na XP a wtedy zostaje albo siedzenie na dziurawych wersjach albo szukanie jakichś mało popularnych… korzystanie z tego systemu będzie coraz trudniejsze, i nie polecam. Jeśli sprzęt za słaby na nowego Windowsa to polecam Linuxa, ale nie powinno się już używać Windows XP

Ale używanie XP jest bezcenne, póki można. Już dawno ten system przestał być atrakcyjny dla hakerów. A stare zagrożenia? Jak ktoś się latami pilnował, to i upilnuje.
Co jest w XP? Ano, aktualna obsługa programów 32 bitowych. Nadal działa office x84, playery wideo, graficzne programy x86, przeglądarki 32 bit, działa jeszcze milion starych gier… Nie zauważam, by na windows 7 te same programy smigaly szybciej.
Z dostępnych przeglądarek, to na razie króluje firefox, a na starych wersjach będzie można utrzymać się jeszcze parę lat,. Można jechać na slimjet 10. jeszcze parę lat. Wyróżniam ta przeglądarkę, bo można w niej wyłączyć PPAPI (wersja 21) i włączyć obsługę NPAPI (najnowsza wersja flash playera). W tym przypadku, to kwestia zasadnicza - aktualna wtyczka, a że taka sama, jak do Firefoxa? To nie będę płakał.

@Robin-Otzi
Może być, ale trzeba nieco popracować nad nim. Zajrzyj w linki poniżej, może coś Ci się przyda

Dzięki wielkie!
Zainstalowałem XP ze starej płyty z SP3 ale wywalał błędy przy próbie instalacji poprawek po SP3.
Trochę się naszukałem aby znaleźć obraz ISO z wbudowanymi wszystkimi poprawkami wydanymi do końca okresu wsparcia (+ część dla Embedded :wink: )
Zrobiłem aktualizację - co prawna wysypał większość sterowników a nawet aktywację systemu, ale w efekcie końcowym - działa!
Teraz zastosuję się do wskazówek z linków.
Jaki program poza antywirusem zainstalować by bronił przed syfem z sieci?

Jeśli masz już wybrany AV…jaki?..dodałbym 4 rzeczy…wszystkie wymienione są za free

Ponieważ jest to komputer firmowy, muszę polegać na rozwiązaniach całkowicie darmowych włącznie do użytku służbowego!
Mam zaufanie do Baidu AV i Baidu PC Faster.
Sam nie wiem czy one zapewniają zaporę ogniową…

Bezpieczeństwo zależy od tego jakie masz łącze w domu. Różnica między zmiennym IP a stałym jest ogromna. Druga sprawa to zostawianie śladu po sobie. Jeśli będziesz dość żywo i konkretnie udzielał się na forach u Rosjan, forach hakerskich i podobnych to prędzej czy później jakiś dzikus się Tobą zainteresuje.
Kolejna rzecz to pobieranie plików. W 95% przypadków ludzie sami sobie szkodzą wchodząc w P2P, P2M, Torrenty i inne gady. Rosja i ogólnie cały wschód słyną z tego że praktycznie zawsze do softów dodają jakieś niespodzianki. Bezpieczeństwo nie do końca zależy tylko od systemu operacyjnego a triki handlowe ze stajni Microsoftu w postaci haseł typu: ten system nie jest już bezpieczny - zmień na Windows 10 - trzeba traktować z ogromnym przymknięciem oka a nawet obu bo nie można nazwać prawdziwym bezpieczeństwem tego że taki W10 zczytuje kliknięcia z klawiatury i wysyła do M$. Ktoś pisze sobie właśnie biznesplan na zaje fajną korporację a tu patrz - w stanach nagle zwędzili pomysł.
Nie wierzę że nikt a nikt w M$ takich danych nie będzie weryfikował bo gdyby nie mieli takiego zamiaru to by ich nie wyłudzali. Kolejną ważną rzeczą w bezpieczeństwie jest legalność softu który posiadasz. Mam tu na myśli CRACKOWANIE i powiem o tym bez szczypania się po nosie. Często bywa tak że CRACKI takie są niezbyt bezpieczne. Jedne aktywują Ci jakiś produkt i po ptakach a drugie przy okazji majstrują w systemie. Nigdy nie masz pewności kto stworzył CRACKA i po co.
Takie jak np. BOSCH ESI TRONIC kosztują krocie. Nie sądzę że programista piszący pod to aktywatory i inne nic w zamian nie chce. Tak było, jest i zawsze będzie.
A sam Windows XP jest tak samo bezpieczny i niebezpieczny jak reszta Windowsów.
Luki wykrywane w systemach nie dotyczą 98% użytkowników. Jeśli ktoś już miał by się dobierać komuś do PC to musiał by mieć w tym cel.

Wczoraj na najbardziej bezpiecznym Windows 10 debatowałem tu na forum na temat laptopów HP. Później na stronach gazety wyborczej w boxach reklamowych miałem tylko i wyłącznie same HP z RT Euro AGD. Fajnie działa ten bezpieczny system.

Jakiś czas temu wysłałem po kumplach masowo maile że mam na sprzedaż krótkofalówkę na UHF/VHF. Maile wysłane z Outlooka zainstalowanego na W10. Wchodzę po czasie w EDGE a tam na każdej stronie praktycznie reklama ze sprzętem krótkofalarskim!
Bajeeeer!
Wyślij teraz żonie maila typu: moja mała laleczko, będę Cię dzisiaj gwałcił :slight_smile: :wink: to zaraz CBŚ w kominiarach pod blokiem pedofili będzie szukać! Masakra - co za czasy!
Osobiście uznaję że XP jest teraz chyba najbezpieczniejszym systemem pod słońcem, bo:

1. jest stary i mało ludzi go ma
  2. nikt się nim już nie interesuje
  3. hakery i inne zajęte są demolką zabezpieczeń W8/W10
    no i na takim XP nie ma co demolować!
    Włamiesz się jakiemuś Afrykańczykowi do PCta sprzed 15lat by zahakować Panita???

To akurat może być wina cookies i localstorage (nieskasowanych po czasie) i u marketingowych zbieraczy danych z stron www zaindeksowane o tobie i proponują ci potem przez kilka - kilkanaście dni.