Czy w natywnej dla systemu Windows 7 przeglądarce IE 11 w wersjach x86 i x64 należy instalować także 64-bitową wersję Javy ?
Mam tylko zainstalowaną wersję 7 Up 51 x86 (w Panelu Javy mam napisane (32-bitowy)), wiem że dla x64 wersji wyszła już nowsza Java SE 8 Runtime Environment
Nie wiem tylko czy w w przypadku IE 11 wersję x64 należy uważać za również natywną (na równi z x86) i doinstalować Javę 8 ?Tutaj też sprawa zahacza trochę o dylemat z której ja właściwie wersji IE 11 korzystam, czy z x86, czy z obu naraz ?
Z kolei 32-bitowy Firefox pokazuje mi, że wtyczki od Javy SE 7 U51 są u niego o dziwo nieaktualne…
Sprawdzałem też: tutaj czy mam najnowszą Javę i wyszło, że aktualnie tak - to wersja 7 Up 51. :beksa:
A tak na marginesie większość odradza instalowanie Javy w ogóle ( Kaspersky na przykład ) chyba że jej koniecznie potrzebujesz , chodzi oczywiście o to że jest
dziurawa bardziej niż ser szwajcarski . Osobiście mam zainstalowaną ale wyłączoną we wszystkich przeglądarkach ( potrzebna mi do prawidłowego funkcjonowania
dwóch programów ) , i choć intensywnie serfuje po necie , korzystam z bankowości online , chatów nie była mi potrzebna od niepamiętnych czasów . A podobno to
Jak sprawdzić czy korzystam z 64-bitowej wersji IE 11, w tej edycji coś się tam chyba zmieniło i startują one albo obie naraz nie tak jak poprzednio oddzielnie, albo po zaznaczeniu jakiejś opcji.
Mam trochę kłopot ze zweryfikowaniem tego w tej wersji - IE 11. W Info o IE pisze wprawdzie, że to 32-bit, ale jak włączyć x64 ?
W odnośniku na DP Wszystkie wersje są dwie wersje Javy: 7 Update 51 (x64) i 8 Runtime (x64), o co tu chodzi ?
Czy to przypadek, że są aż dwie wersje dla dwóch architektur, a ta 8 jest po prostu nowsza ?
Witryna Javy pokazuje mi, że na tym systemie mam najnowszą wersję 7 Update 51 (x86).
Może powinienem pobrać tylko tę wersję Java SE 7 Update 51 (x64) ?
To raz.
Drugie. Jak najlepiej odinstalowywać Javę z systemu, czy tak jak zaleca witryna producenta czyli po prostu przez PS i to wystarczy ?
Może jeszcze z użyciem np. CCleanera ?
Bo słyszałem, że ważne jest tutaj dokładne wyczyszczenie pozostałości poprzedniej wersji.
A w ogóle to Java jest potrzebna, tak używam choćby pakietu Apache OpenOffice, oczywiście w aktualnie stabilnej, najnowszej wersji.
Jeżeli chodzi o IE 11 to aby korzystać z wersji x64 należy zaznaczyć opcję “Włącz rozszerzony tryb chroniony*” w opcjach internetowych > Zaawansowane > Zastosować > Restart IE. Sprawdzić z jakiej wersji się korzysta można na dwa sposoby: 1. Menedżer zadań > Procesy - kolumna Nazwa obrazu: iexplore.exe*32 = 32bit, iexplore.exe = 64bit. Podobne info pokaże Ci stronka do sprawdzania identyfikacji przeglądarki np: http://whatsmyuseragent.com/ . Windows NT 6.1; Win64; x64…= IE w wersji x64, Windows NT 6.1; WOW64 = 32bit.
Jest jeszcze taka sprawa np instancja IE uruchomiona w trybie 64bit może odpalać kolejną kartą w trybie 32bit bo tu chodzi o kompatybilność dodatków i wtyczek, jeżeli nie ma kompatybilnej x64 a jest x32 to karta uruchomia się w zgodnym trybie.
Co do Javy to tak - zainstaluj dwie wersję x32 i x64.
Ok. @ Łukash dzięki Ci bardzo za pomoc w zrozumieniu tego, już wcześniej wiedziałem o tej opcji * Włącz rozszerzony tryb… i po jej zahaczeniu, wymaganym restarcie komputera i sprawdzeniu w MZ > Procesy, że jeszcze przed włączeniem są tam dwa procesy: iexplore.exe *32 i iexplore.exe, a po włączeniu opcji są dwa procesy iexplore.exe a więc faktycznie tak jest.
Także ta strona genialnie to potwierdziła i przy okazji w FF i w Chrome…
Javę pobrałem w wersji SE 7 Update 51 (x64) z instalatora offline, wersji 8 nie brałem bo jednak jeszcze znajduje się w fazie testowej na stronie Oracle Corp.
Jak się tylko pojawi na www.java.com, wtedy ją pobiorę.
Również posiadam tę wersję (32 i 64), z tą 8 coś mi nie gra, update Javy (aplet 32 bit - “C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin\javacpl.exe”, bo w 64 nie ma tej opcji) też zgłasza zalecaną najnowszą