Czy warto aktualizować Debiana z testing do unstable?

Mam Debiana Squeeze i od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad aktualizacją do Sid’a. Przeszkadzają mi trochę stare paczki w repozytoriach. Czytałem, że w Sidzie zdarzają się problemy z niespełnionymi zależnościami. Jakie są plusy i minusy aktualizacji? Zdaję sobie sprawę, że Sid jest mniej stabilny od Squeeze, ale może powie mi ktoś nieco więcej na ten temat? Istnieje później możliwość downgrade’u do Squeeze?

Teoretycznie i praktycznie istnieje, ale proces ten nie jest już taki prosty jak w przypadku uaktualniania dystrybucji. Dla niedoświadczonego użytkownika, nie jest to zalecane - możesz sobie doprowadzić system do takiego stanu, w którym nie podołasz jego naprawie.

W kwestii samego unstable. O ile parę lat temu wypowiadałem się na jego temat dość przychylnymi słowami, o tyle teraz, zalecałbym pozostanie Tobie na testing, jeżeli nie masz ochoty na dość częste grzebanie w systemie. Ostatnio Sid jest coraz mniej stabilny, coraz częściej są uaktualniane pakiety, łatwo o pomyłki. Aczkolwiek to nie oznacza, że codziennie z takim problemem będziesz się borykał. Sam siedzę na unstable, ale średnio raz w tygodniu muszę poświęcić troszkę czasu na “naprawę” tego “co mi się nie widzi”.

Ty Kaka’ to co chwile coś naprawiasz w tym swoim Sidzie :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: Ale Ty masz amd64, więc może jest bardziej niestabilne niż i386, którego używam. Ogólnie Sid jest według mnie stabilny jedynie problemy mogą występować z zależnościami i mogą występować jakieś błędy w pakietach. Sida trzeba praktycznie codziennie aktualizować, znaczy nie trzeba ale aktualizacje pojawiają się prawie codziennie.

Jeśli chcesz mieć nowsze paczki w Squeeze to nie musisz od razu aktualizować do Sida. Możesz pomieszać te dwie gałęzie lub tylko “wstrzyknąć” pakiety, które Cię interesują, jeśli jest ich tylko kilka. W tym wypadku poczytaj sobie o Apt-Pinningu, czyli nadawaniu priorytetów pakietom - ładnie to zostało opisane w Apt How-To. Możesz mieć nawet w Lennym paczki z Sida i nadając odpowiednie priorytety i pilnując aktualizacji system Ci się nie rozwali.

Albo zainstaluj Arch Linuksa tam paczki są bardzo świeże, na pewno świeższe niż w Sidzie i chyba nawet świeższe niż w Experimentalu ale głowy sobie uciąć nie dam. Praktycznie po wydaniu nowej wersji programu jest on już dostępny do instalacji w repozytoriach Archa ale jak stoi teraz sprawa stabilności Archa to się nie orientuję, bo nie używam go od kilku miesięcy. Na ten temat mogą się wypowiedzieć matiit , Areh lub dragonn lub inni, którzy używają Archa na co dzień :slight_smile:

Pozdrawiam!

>>problemy z niespełnionymi zależnościami<< może się zdarzyć że aptitude czy synaptic czy apt-get będzie chciał Ci wywalić większość potrzebnych plików z systemu dlatego trzeba uważać przy każdej aktualizacji,analizować co jest potrzebne a co można usunąć. Zawsze możesz spróbować Sidux’a to Debian Sid ale stabilniejszy, ma zawsze świeżutkie pakiety, łatwiej zainstalować sterowniki od grafiki (sgfxi) nowe jądro itd…

Jeszcze niecały rok temu w sid był ok. Teraz coś się sypie, strasznie paczki mieszają i zdarzają się błędy.

Ja nic takiego nie zauważyłem, choć używałem i używam obydwie architektury.

Dlatego trzeba uważać na aktualizacje zamiast instalować wszystko co się pojawi :slight_smile: Ale jak pisałem wyżej, bezpieczniejsze będzie na pewno korzystanie w Squeezie z paczek z Sida, szczególnie gdy nada się im priorytety.

Pozdrawiam!

Ostatnio zauważyłem dziwną tendencję zamiast dać paczki z gnome 2.30 to tylko aktualizują niektóre, zaś inny są z 2.28. Dzisiaj przykładowo samego qt4 była aktualizacja:

apt-get dist-upgrade

Czytanie list pakietów... Gotowe

Budowanie drzewa zależności       

Odczyt informacji o stanie... Gotowe

Obliczanie aktualizacji...Gotowe

Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:

libqt4-xmlpatterns

Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:

gtk2-engines-pixbuf libgail18 libgtk2.0-0 libgtk2.0-bin libgtk2.0-common

libphonon4 libqt4-dbus libqt4-designer libqt4-network libqt4-opengl

libqt4-qt3support libqt4-script libqt4-sql libqt4-svg libqt4-webkit

libqt4-xml libqtcore4 libqtgui4 phonon phonon-backend-xine python-reportbug

reportbug xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-wacom

24 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.

Konieczne pobranie 37,0MB archiwów.

Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 12,8MB miejsca na dysku.

Kontynuować [T/n]?

Dzięki za opinie. Lubię pogrzebać w systemie od czasu do czasu, ale nie mam zamiaru analizować dokładnie aktualizacji i bawić się z zależnościami. Pozostanę na gałęzi testing i w razie czego będę korzystał z porady roobala.