Witam
Czy warto poczekać na nowy procesor Ryzen 2
Czy nie czekać i kupić Procesor Intel Core i9-9900K Coffee Lake Refresh 3,6 GHz s. 1151 Box ???
Jak masz nieograniczone zasoby to bierz i9 bo i tak będzie mocniejszy na 1 rdzeniu, więc w części programów zrobi dużo większą różnicę, chyba że potrzebujesz maszyny do wirtualizacji to albo Xeon albo Threadripper.
Nieoficjalne przecieki o Ryzen 2 są nieco zbyt piękne aby było prawdziwe. 2x więcej rdzeni i bardzo wysokie taktowania. Pożyjemy zobaczymy…
Jeśli masz płytę na Socket 1151 to bym kupił 9900K i najwyżej później sprzedał. Co najwyżej stracisz na tym kilkaset złotych. Jeśli nie i wiąże się to z wybebeszeniem całego komputera, a niespecjalnie ci się spieszy, to bym się wstrzymał.
Miałem ten sam dylemat, tyle że mój ówczesny komputer w zasadzie wymagał zmiany więc nie mogłem czekać i kupiłem i9, Ryzen 2 zapewne będzie szybszy, jest nawet szansa że będzie miał lepsze IPC, ale nie ma się co jarać na zapas, będzie o kilka procent szybszy max. w poszczególnych programach/grach, coś czego nie zauważysz bez robienia szczegółowych benchmarków. Poza tym Intel ma za sobą lata optymalizacji, zarówno samych programów jak i kompilatorów, pierwsze Ryzen’y nadal dostają poprawki do kompilatorów…
Jedyny przypadek w jakim był czekał na Ryzen’a to jeśli robisz rzeczy w których ważna jest ilość rdzeni jak renderowanie 3D, bo w tym zastosowaniu Ryzen będzie miał największą przewagę nad i9 - a i tak będzie to w porywach kilkanaście procent…
A poza tym jak już wyjdzie Ryzen, to wtedy Intel ogłosi core i11, który będzie lepszy od Ryzen’a i znów będziesz się zastanawiać czy warto czekać…
Na pewno nowa generacja Ryzenów nie będzię tylko kosmetyką.
Kosmetyką to są Ryzeny z serii 2xxx.
Tutaj ma być parę rzeczy poprawionych i przejście na niższy proces technologiczny zrobi swoje :).
Wszystko też zależy do czego użytkujesz kompa, jak tylko do gier to Intel lepszy, jak też bardziej profesjonalne rzeczy, AMD może się okazać lepszym wyborem.