Czy warto instalować Win 10 na starszym sprzęcie?

Po co polecasz takie dziwadła skoro jest oficjalny Media creation tool?

Wielkie dzięki za wszystkie rady :slight_smile: User który nie ogarnia ile ma RAMu pisze teraz z pracy i nie pamięta ile ma bo… zawsze miał tyle że każdy system (czyli 95, 98, Millenium, XP, Vista, 7) od ponad 30 lat działał bezawaryjnie podczas kiedy inni płakali :wink: oczywiście to nie tylko albo nawet mniejsza niż większa zasługa ilości RAmu :wink: Nie chciałem teraz rozpisywać elaboratu nt specyfikacji, dolegliwości kompa która jest “dziwna” i na tyle niezrozumiała że po raz pierwszy muszę skorzystać z pomocy serwisu. Ale co tu ukrywać sporo już pozapominałem bo od dawna nie było potrzeby pomocy ani sobie ani innym :wink: A poza tym lubię tutaj czytać i pytać bo jest tutaj wielu fachowców i zawsze można liczyć na ciekawe podpowiedzi. Zwłaszcza że są to podpowiedzi adekwatne do obecnego stanu techniki a nie jak moja wiedza już zalatująca zapaszkiem muzeów :wink:
Tak więc resume brzmi: będzie Win10 tym bardziej że następne pokolenia w szkole używają komputerów z Win 10 i lepiej aby istniało jak największe podobieństwo kompa domowego do tamtych :wink:

1 polubienie

gdzie tak tanio (…)

“Wszędzie”, wiadomo że jak bardziej uszkodzony to odzyskanie wchodzi w tysiące złotych np. gdzieś w Szczecinie to w cenniku internetowym mają dla trudnych przypadków 2000 - 5000 złotych (pewnie jak za bardzo zaawansowane uszkodzenie to może w porę się wycofają by nie dopsuć).

polecasz dziadostwo (…)

Najdziwniejszy jest ten trick by użyć wydania o 1-3 starsze jak mamy pod ręką tylko płyty DVD.

Nie gdzie a kiedy :wink: Dobre kilka lat temu, jak usłyszałem taka cenę, to sam siadłem i nauczyłem się :wink:

Windows ISO Downloader

Po co polecasz takie dziwadła jak jest Media creation tool

Media creation tool

Który pobiera obrazy niemieszczące się na DVD

To @Prosiczek musisz pokombinować z najbardziej pojemną lub nagrywarka Blue-ray i takie płyty.

Poza tym obraz z MCT jak nie pobierasz jako multipaka 32 i 64 bit to jest mniejszy od tego “MDSN”, bo z skompresowanego "install.wim" lub w trakcie mocno kompresuje aplikacja do jakiś 3,25 GB zamiast 4.1 GB.