Czy warto instalować Win 10?

Przecież tam momentami proc leci na 100%. A 1070 jest starą kartą. Za moment RTX 20x0 będą w zasięgu cenowym niedzielnego gracza. A na horyzoncie czekają już kolejne, 30x0.

Nie muszę wsiadać do starej c-klasy z silnikiem diesla bez turbiny, żeby przekonać się o tym, że samochód stoi w miejscu. I nie pomogą tutaj ani modlitwy ani umiejętne zmiany biegów. Tak samo jest ze starymi Xeonami. Jedyna ich zaleta to cena. Wadą jest niska wydajność w stosunku do nowoczesnych konstrukcji, prądożerność oraz fakt, że platforma jest martwa i dalszy jej rozwój jest niemożliwy.

Dla kogoś, kto szuka nowego (nowoczesnego) komputera, pchanie się w starego Xeona to strzał w kolano. Jak nie przymierzając zakup gotowca z alledrogo z grafiką dżifors, dyskiem tysiąc i Intelem i7 (2600).

A jakie osiągają SSD? Jesteśmy w przededniu trzeciej dekady XXI w., hello…

Na SSD masz oddzielne złącze.
Staorage na SSD?
W jakim budżecie chcesz się zmieścić?
Najpierw marudzisz że nvme brak a teraz jak jest to sata ci nie pasuje?

Założę się że taki stary diesel bez turbiny zajedzie dalej niż te nowe uturbione miniaturki.

Nieśmiało tylko przypomnę że zaczęliśmy temat od C2Q a ty już planujesz wciskać autorowi

Namówmy go może na nówkę sztukę.

I tak czeka do nowego roku więc zapewne przedłużony termin dostawy nie będzie przeszkodą.

Niczego nie planuję wciskać. Wyraziłem tylko swoje zdanie odnośnie starych platform. OP wybierze to, co jemu pasuje.

I nie wyrywaj zdań z kontekstu. Zamiast tego zacznij czytać całość wątków, na które odpowiadasz. Będzie to z korzyścią dla nas wszystkich.

Raz mnie złapałeś na odpowiedzi po rozwiązaniu.
Skończ doszukiwać się tego w każdym wątku w którym się spotykamy.

Tobie wolno się tak bawić a innym nie?

Nie raz, tylko dwa razy. A w tym wątku jest trzeci.

Mówiłeś, żeby wybrać, to wybrałem.

A Ryzen 5 3400G jest wydajniejszy od tego który Ty proponujesz?
Pytanie takie na uboczu wątku.

3400G jest ciut mniej wydajny od 3100. Zaletą jest “wbudowana” grafika, więc możesz zaoszczędzić na zakupie zewnętrznej karty graficznej, jeśli grasz w proste gry albo po prostu lajkujesz koty na fejsie.

Dodatkowo procesory z G, mogą mogą mieć przycięte linie PCIE, czyli dyski nvm lub mocne karty graficzne nie osiągną 100%. :wink: Jednak jako baza, bez karty 3400G jest dobra, ale… nieekonomiczna. Lepiej kupić 3100+rx550 i jako CPU i jako GPU wyjdzie to lepiej. Pytanie, czy cena będzie identyczna, to kwestia promocji.

Dla gracza lub kogoś, kto wymaga wydajnej jednostki - na pewno. Dla niedzielnych graczy w Mahjongga… wystarczy :slight_smile:

Ty interpretujesz po swojemu to mi też wolno i nie pisz potem że wyrywam zdania z kontekstu.

Gwarancja na Aliexpress w przypadku tanich przedmiotów to fikcja. Odesłanie płyta główna lub procesor do Chin będzie kosztować więcej niż zakup nowej.

Wlasnie dowiedziales sie, ile jest warta gwarancja na aliexpress. Nawet tania byla ta lekcja. :wink:

Zdobądź uprawnienia admina bugiem w discourse 2.4 i zamykaj wątki rozwiązane.

Stary, ja bym ci przyznał nobla za to odkrycie.
Porównaj ceny z używkami na ten socket z allegro również bez gwarancji.

Dobra po nowym roku sie odezwe strzala elo

Z fartem mordo :grin:

Dzieki ziomy za wszystko jak wyjdzie ten zen na podstawke am4 dopiero bede myslal o ryzenach a jak nie to sie kupi to co bedzie swiezego jak mscie linki i portale z nowinkami to pisac !!!

Z checia poczytam

My Ci tu wszystko ładnie rozpiszemy z @anon7248146 i @panicagaming, tylko przyjdź z gotówką :wink:

… bo ten ZEN3 już wyszedł :rofl:

O co się rozchodzi?:grin: bo nie marzy mi się czytać całego tematu :wink: na jakim to jest etapie?:yum:

Zbierania pieniążkuf XD