Czy warto instalować Win 10?

Zacytuję:

oraz:

Nadal nie czytasz wątków, w których się udzielasz.

Czyli co sugerujesz?
Że ten antyk lepiej trzymać i pakować w niego czy raczej opchnąć i za tą samą kasę złożyć coś mocniejszego?

Gdybyś czytał wątki, to byś wiedział.

Skąd pomysł że nie czytam?

Chcesz pogadać o Ryzenie?
OK, w cenie samego Ryzena masz nową płytę, Xeona E5 i jak się postarasz to zmieścisz ram…
Porównaj to z różnicą wydajności między nimi.

Konkretnie.

https://allegro.pl/listing?string=xeon%20e5%201620v2&bmatch=cl-dict55-ctx-ele-1-3-1106&order=p

http://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20201114063702&SearchText=lga2011

Wybieraj.

Wybrałem:

Co teraz?

Ja tylko nieśmiało przypomnę, że oficjalnie import towarów jest pozbawiony vat/cła do 22 Euro. Czasami coś większego przepuszczą, w liście, ale paczki czy DHL to sprawdzają raczej dokładnie. Dolicz więc jeszcze kolejne 200 złotych do Twoich prognoz. :slight_smile:

Gotowiec vs. koszyk z Moreli:

Screenshot_2020-11-14%20Sklep%20komputerowy%20Morele%20net

I wyniki Passmarka:

https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-3-3100-vs-Intel-Xeon-E5-1620-v2/3715vs2047

Chińczyki wysyłają jako “gift”.
Niedawno odebrałem płytę, bez cła.

Czy koszyk Morel zawiera system?

Gifty są bodaj do 44 Euro zwolnione, o ile nikt nie przyczepi się. Zwolnienie jest możliwe, ale nigdy 100% pewne. :wink: Mi się kiedyś zielonej herbaty przyczepili… . :wink:

Ty naprawdę nie czytasz.

OP potrzebuje zmienić wyłącznie: płytę, procek i RAM.

Pokazałeś że cena obu zestawów będzie zbliżona to bierz pod uwagę wszystko.
Pokazałeś różnicę w syntetycznym teście, myślisz że ktoś tą różnicę w codziennym użytkowaniu zauważy?
Raczej zauważy dwukrotną różnicę w cenie.

Na pewno zauważy, że wywalił kasę na starą technologię.

To jak polecanie Audi A4 za połowę ceny nowego Focusa, bo cztery kółka na masce lepsze od matiza, którym OP aktualnie się porusza.

Zakup starych procków ma sens w momencie, gdy chcemy unowocześnić posiadany komputer za relatywnie niewielkie pieniądze (czyt. wymiana CPU na mocniejszy). Ale pchanie się w wysłużony, stary sprzęt tylko dlatego, że jest tani i wydajniejszy od obecnego, nie ma żadnego sensu.

1 polubienie

Wszystko jest kwestią funduszu i podejścia.
Jak masz do wyboru za 10k 10-cio letnie audi a4 albo nowego fiata pandę za 30 to co wybierzesz?

Procesor się zużywa?
Czego nie zrobi taki E5 czy i7 3-ciej gen co zrobi Ryzen?

Gwarancja nie istnieje. Nie obsłuży dysków NVME. Klęknie przy nowych grafikach. Za to zeżre masakryczne ilości prądu.

Pomijając, że rozwój w przypadku starych podstawek Intela to ślepa uliczka.

Masz, płyta z NVME, z procesorem i pamięcią.
Nie obsłuży powiadasz?
Za tyle jestem w stanie przełknąć braki które wymieniłeś.

Tyle że…
Dla niedzielnego gracza jak mocnej oczekujesz grafiki co to jej E5 nie uciągnie?

Świetna mobo. Za cenę płyty B450 dostajesz DDR3 i SATA2. W sumie racja, komu potrzebne jest coś więcej.

Głupie 1070 udusi Twojego Xeona. A kartę można mieć już za 8 stówek. Naprawdę chcesz się dalej licytować?

1 polubienie

Zawsze możesz poszukać tego czego oczekujesz.

BTW, nie udusi.

Nie miałeś widać wiele wspólnego z tymi procesorami.

BTW, jakie transfery oferuje sata 2 a jakie osiągają HDD?