Czy warto kupić iiyama XUB2792QSU

Hej. Potrzebuję drugi monitor do domu, a wydaje się, że x-kom zrobił fajną cenę za ten (1229zł) https://www.x-kom.pl/p/425457-monitor-led-27-iiyama-xub2792qsu-bialy.html
Czy wato go kupić pod kartę gtx2070s, a może lepiej szukać 4k lub jest coś o lepszych parametrach w porównywalnej cenie?

A do czego ten monitor będzie służył? Koniecznie biała ramka?

Niekonieczna, po prostu biały jest w promocji na dzień kobiet, a mi to wisi :wink:
Monitor ogólnego użytku, ale fajnie gdyby miał przyzwoite czernie i kolory. Możliwość wertykalnego ustawienia byłaby bardzo dużym plusem.

Do 08.03.2020 wszystkie IIyamy G-Master są w promocji - niestety to TNy ale za to mogą mieć do 144Hz odświeżanie. Na “przyzwoite czernie i kolory” to potrzeba IPSa. Jak na 4K te 27’’ to trochę mało. Twój wybór.

Ten, który podałem wedle opisu x-kom ma matrycę IPS. Zastanawiałem się, czy nie lepiej byłoby kupić VA skoro nie zależy mi na wysokim odświeżaniu, bo nie gram zawodowo w strzelanki.

1 polubienie

IIyamy VA/MVA/MVA+ są tylko o rozdzielczości 1920x1080. Ja bym brał ten:

To jest ten, o który pytam tylko czarny :smiley:

Właśnie :smiley:

150zł za czarną obudowę :thinking: muszę to przemyśleć :joy:

A gdzie widzisz promocję na ten biały monitor bo ja widzę taką cenę?

Jak wpiszesz kod rabatowy “dzien-kobiet” to cena spada o 150 zł. Sprawdzałem, że na czarny nie wchodzi :wink:

No to masz problem.

Bardzo boli mnie to jak ludzie upraszczają sprawę związaną z odświeżaniem obrazu. Parametr odświeżania jest również bardzo ważny jeżeli chodzi o nasze zdrowie (przede wszystkim oczu). Jeżeli ci na tym zależy ale nie zależy ci na “strzelankach” to nie kupuj nic poniżej 75Hz. Wszystko co ma 50 i 60Hz jest zabójcze dla naszego wzroku przy dłuższych posiedzeniach przed monitorem.

Ta Iiyama ma niby 75Hz, ale pierwsze słyszę o tym, żeby mniejsze odświeżania miały zabójczy wpływ na wzrok. Są na to jakieś badania?
Tzn. mi się posypał wzrok przez ostatnie lata, ale myślałem, że to od siedzenia 16g na dobę przed monitorem, a nie przez niskie odświeżanie :smiley:

Btw. Trochę to źle napisałem, bo odświeżania VA ma podobne co IPS, tylko przy szybkim ruchu potrafi smużyć, szczególnie przy dużych kontrastach. Ciekawe czy jest to odczuwalne na filmach? :thinking:

Są. Poszukaj w sieci.
Każdy wie, że odświeżanie to ilość klatek pojawiających się na monitorze w ciągu jednej sekundy. Na te zmieniające się obrazy w ciągu sekundy patrzą twoje oczy. Im mniej tych obrazów (czyli im mniejsza częstotliwość) tym monitor bardziej migocze (migotanie to potrafi zarejestrować kamera) im to migotanie wyższe tym szybciej męczy wzrok. Im wyższa częstotliwość tym bardziej stabilny obraz i mniejszy efekt migotania. Co jest mniej męczące dla oczu i przede wszystkim dla ich zdrowia.

Z tym że może to być męczące, to coś może być na rzeczy. Pamiętam jak dawniej były popularne jarzeniówki, szczególnie w przestrzeniach publicznych (chyba ze względu na oszczędność), to wysiedzenie w takim pomieszczeniu kilka godzin potrafiło zmęczyć bardziej niż nuda :wink: a one miały właśnie odświeżanie uzależnione chyba od częstotliwości prądu w gniazdu, czyli te 50/60Hz :wink: