Witajcie, chciałbym zakupić iPhone 7 plus. Przeglądam znany portal aukcyjny i tam jest sporo ofert 1400-1500zł. Myślę nad powystawowym. Na co powinienem zwrócić uwagę przy takim zakupie? Czy raczej nie warto w to się bawić i iść raczej w stronę nowy z salonu?
wiekszosc to pewnie są sprowadzone z Aliexpress ewentualnie to są Refuby z tąd taka cena iphone’a
Jak już brać refurbished to lepiej w normalnym sklepie, a nie na bazarze. Morele np. ostatnio zaczęło sprzedawać odnowione słuchawki. Kupiłem na dzień matki takiego iphone i wydaje się wszystko ok poza brakiem oryginalnych akcesoriów i pudełka.
W szczególności na inne smartfon y niż iPhone
Czy warto kupić iPhone do 1500 zł
Jak chcesz mieć iphone to pewnie warto, jak nie to nie warto.
IMHO nie widzę sensu brać powystawowego telefonu skoro za podobną kwotę dostaniesz nówkę z gwarancją innej dużej marki.
Przy zakupie iPhone warto zwrócić, aby był z oficjalnego źródła / Zaufanego Sprzedawcy.
Nowy zgodnie z ceną Apple kosztuje 2829:
Resselerzy mają sprzęt zazwyczaj taniej i np. x-kom dorwiesz już za 2300:
https://www.x-kom.pl/szukaj?q=iphone_7_plus
Używane w BDB stanie / powystawowe:
- zwróć uwagę na kondycję baterii
- sprawdź SN, czy urządzenie nie jest np. kradzione
- najlepiej kupować osobiście od kogoś zaufanego
Tutaj może przy dobrych wiatrach uda się kupić coś dobrego za 1500-1700 zł.
Starszych modeli niż iPhone 7 wg. nie warto brać, ze względu na wydajność i krótsze wsparcie producenta. Sam iPhone 7 kupiony teraz powinien starczyć na 3-4 lata.
Alternatywnie do 1500 zł możesz poczytać, zobaczyć testy Xiaomi Mi 9 SE.
Przemyślę co z tym iphone. Ale raczej wolałbym powystawowy.
Z innych marek co polecicie z dużą baterią i dużą szybkością działania i niezawodnością? Telefon będzie wykorzystywany w firmie, więc ciągle mail, sms, kalendarz, notatki i mapy.
Szukaj takiego, który nie był aktywowany. Bo od momentu aktywacji liczy się 12-miesięczna gwarancja.
Jeszcze są outlety na allegro
Osobiście miałem szczęście kupiłem dla 10 letniego syna 7 128 GB za 1100 zł na OLX chyba w grudniu. odbierałem osobiście. Trzeba zwrócić uwagę na stan baterii. osobiście takiego badziewia jak Aphone nie używam
Na Morele są skargi (w opiniach/komentarzach) na poziom “refurbished” wielu modeli iPhone’ów.
Napisałem jedynie o swoim doświadczeniu i to świeżym. Nie chciałem namawiać do zakupu w tym konkretnym sklepie tylko zniechęcić do bazarowych handlarzy, u których można się spodziewać gorszej jakości czy obsługi posprzedażowej.
Masz masę innych możliwości. Wspomniany tutaj mi9 SE, Pocophone tez od xiaomi:
z wydajną baterią jakaś motorola, średniak od samsunga jak np A50. Unikaj Huaweia na razie przez te kontrowersje ostatnie.