Czy warto kupić używana kartę graficzną rtx gaming z

Osoba używała karty 16 miesięcy nie wiem jaką jest żywotność tej karty

Żywotność jest losowa, ale praca w ekstremalnych warunkach (kopanie kryptowalut, liczenie białek dla FAH :smiley: ) może skrócić jej żywotność. Nikt Ci tutaj nie zapewni czy pochodzi jeszcze 10 lat, czy padnie po miesiącu.

Czekam aż producenci kart wpadną na pomysł by w kartach stosować podobny mechanizm zapisu czasu pracy jak w dyskach SMART.
Kupując taką kartę można by było na przykład sprawdzić ile ma przepracowanych godzin przez te 16 miesięcy. :wink:

1 polubienie

Karta graficzna jest wystarczająco droga, żeby się opłacało “przekręcać” licznik :wink:

Dyski (zwłaszcza duże, SSD) niby też, a nie słyszałem żeby ktoś to robił.

Czy warto? Odpowiedź jest w tytule: warto(ść).

Za ile? I czy możesz liczyć na jakąkolwiek gwarancję?

1200 zł, gwarancja jeszcze jest

Jaki model? Jaki producent? Czy sprzedający daje gwarancję rozruchową albo pozwala sprawdzić kartę na miejscu?

Wejdź na allegro i sprawdź sam. Najdroższe dyski używane są w cenie najtańszych kart. Jak komuś przy cenie 400 zł miałoby się opłacać kupić taki dysk i przelutować układ sterujący? Za to kupić używana kartę graficzną za 1000 zł, przelutować jeden moduł i sprzedać jako prawie nówkę nieśmiganą za 1500 zł już sobie prędzej wyobrażam… ale odbiegamy od tematu niepotrzebnie.

Rtx 2060gaming z, msi. Daje taką możliwość ale niestety mieszkam za daleko

Po co, skoro jest sklepowa?

Dobra, trochę wiem:

Cena wygląda na atrakcyjną.

Po to, żeby nie bujać się przez kolejny miesiąc z naprawą uszkodzonej karty.

Łatwiej dochodzić roszczeń od sklepu niż od prywatnego sprzedawcy.

1 polubienie

Wolę zwrócić sprzedającemu wadliwą kartę niż brać na klatę przepychanki ze sklepem. Poza tym jedno nie wyklucza drugiego.

O ile się dodzwonisz :stuck_out_tongue:

Autorze: Zależy na czym najbardziej Tobie zależy, jak wolisz 15FPS zamiast 15 miesięcy gwarancji to spoko, ale za tą cenę masz gtx 1660 SUPER (nawet 100zł taniej) z 36 miesięcy gwarancji, chyba że te 15 FPS do czegoś konieczne:

Akcja od 7:05
1 polubienie

Brak 15 fps wydaje się niewielki do momentu aż zainstalujesz nową grę na której twoja grafa wyciąga ich 20 - 25 :stuck_out_tongue:

15 fps to dużo jeżeli jest ich mniej niż 50. Od 80 fps nie widać wielkiej różnicy na monitorze 60hz

Mam odpowiedź producenta że może udzielić gwarancji rozruchowej na okres 1 tygodnia A karta była wykorzystywana głównie do grania

Chyba sprzedawcy :smiley: