Witam.
Znalazłem na allegro poniższą aukcje:
win10 pro box pendrive -Allegro
Czy warto byłoby kupić takiego windowsa?
dzięki
Powiem tak:
ze zdjęć wygląda na prawdziwy box, możesz zapytać sprzedawcę o “źródło”, możesz zapytać MS, ale na moje oko set wygląda na prawdziwy. Klucze można pozyskać jako studenckie, firmowe itp. Z Boxem raczej nie jest tak prosto, no chyba, ze zamówił w Chinach i klucze i boxy.
Pytałem o źródło -napisał że ma z USA /fabryczna folia i wystawia FVAT. Pytanie tylko dlaczego sprzedaje tak tanio? Jak myślisz marcin20000 ?
pozdro
Zdecydowanie za tanio.
W normalnym sklepie za wersję pro trzeba wydać od 600-700zł.
Kolejna sprawa - rzuć okiem na inne jego oferty, gdzie sprzedaje klucze do Office 19 w cenie 17zł. To raczej daje do myślenia.
Czy będzie działać - tak.
Czy będzie to legalny produkt - wątpię.
Sprzedający stwierdził, że cena jest taka niska “bo jest dostosowana do rynku allegro” … Czyli chyba zamiast z USA ma te windy10 z Chin.
Ja bym machnął maila na infolinię handlową MS
ok, ale w jakim celu ? Czy te egzemplarze nie są podróbką?
Zobacz na stronę x-komu: OEM kosztuje 629 PLN, BOX - 999 PLN. Jeżeli ktoś sprzedaje produkt za 1/3-1/4 wartości, powinna zapalić się w głowie czerwona lampka. Co prawda nie słyszałem, żeby jakiegoś domowego usera MS ścigało za używanie pirata, ale jeśli jest to pirat to szkoda pchać kasę do kieszeni paserowi. Polityka licencyjna MS jest tak zawiła, że najlepiej będzie zapytać u źródła.
Tylko tak się zastanawiam, jak MS na infolinii będzie w stanie określić czy to pirat -podejrzewam że napiszą że cena jest za niska i mam kupić w innym sklepie…
Takie jest właśnie ryzyko, dlatego podkreśl, że chodzi o BOX, ba nawet prześlij emailem korespondencję i link do aukcji. W przypadku klucza sprawa byłaby jasna, ale tu box i to utrudnia stwierdzenie, ze na 100% pirat, fakt, klcuze na innych aukcjach na to wskazują…
Nie za bardzo orientuję się w temacie obecnych licencji MS dla win ale myślicie że np. w Chinach zrobili pendrive, pudełko certyfikat COA itp. a klucz wzięli piracki?
Porównaj ceny.
znajoma w Wietnamie kupiła za 10 usd “legalnego Windowsa 10” na USB, narzekała, ze drogo, bo zawsze za programy płaci 5 USD …. w sklepie Pamiętaj te małe żółte rączki potrafią wszystko.
M$ posiada narzędzie do sprawdzania legalności systemu - Microsoft Genuine Advantage Diagnostic Tool - http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52012. Niestety, można go użyć tylko na “żywym systemie”.
Przeczytaj.