Czy warto mi zmieniać laptopa na nowego?

Sparwdź CPUZ, on powinien pokazać, czy amsz 2 bank pusty. Ew zdejmij obudowę i zobacz, i tak będziesz musiał…

Oto ,co pokazuje CPUZ :

Bez%C2%A0tytu%C5%82u

Wejdź w zakładkę SPD i w prawym górnym rogu rozwiń “Memory slot selection” będzie wtedy widoczne ile masz slotów na płycie.

Już pisałem,że mam tylko jeden slot :

Bez%C2%A0tytu%C5%82u%203

Ok to jeszcze wklej zakładkę motherboard, wygląda, ze masz faktycznie 1 slot.

Masz tylko jeden slot. więc jak chcesz rozbudować pamięć musisz wymienić tą co masz i włożyć zupełnie nową kość o pojemności na przykład 8 GB lub 16GB o ile takie rozmiary obsługuje chipset.

No właśnie,tylko jak mam sprawdzić jakie rozmiary pamięci obsługuje chipset ? Jest jakiś program ,żeby to sprawdzić ?

Parę wiadomości wyżej dostałem linka i w nim napisane,że ten laptop obsłuży maksimum 8 gb ram. Czyli ,jak tam jest tak napisane,to jest to zgodne z prawdą i nie ma sensu nic już więcej sprawdzać ?

Jeszcze dodaję zakładkę motherboard , bo zostałem o to poproszony:

Bez%C2%A0tytu%C5%82u%204

Możesz włożyć maksymalnie 8 GB RAM.
Moim zdaniem możliwości rozbudowy tego laptopa są już bardzo skromne. Słaby procesor, pamięć poprzedniej generacji DDR3 pracująca tylko w trybie single, karta graficzna z wolną pamięcią. Czas zastanowić się nad jego wyminą.

… i z tym się zgadzam, 240 dysk SSD zawsze do nowego lapka można przełożyć, starą 8GB DDR3 trochę szkoda brać. Wejdzie, ale… szkoda pieniędzy. A przynajmniej poczekać, czy dzięki SSD nie bezie “akceptowalnie” na rok czy dwa. :wink:

Czy ten dysk i ta pamięć ram będą pasowały do mojego laptopa ?

Dysk 100%, pamięć 95% - czasem nie każdy laptop lubi wszystkie modele.

Zastanawiam się też,czy jak bym zmieniał w tym laptopie ten dysk twardy oraz wymieniał pamięć ram,czy dać go ,gdzieś do serwisu,żeby mi wyczyścili w nim chłodzenie oraz nałożyli nowe pasty. Tak obecnie wyglądają temperatury w laptopie :

Jak zaczną skakać w granicach 70-80, to wtedy się martw. Jeżeli przy normalnym korzystaniu ~~60, to nie inwestuj więcej w emeryta. Już mówiłem, ze on ze dwa lata jeszcze i Internet go przerośnie całkowicie. :wink:

Już nie wiem,co mam robić,czy zmieniać na nowego,czy wymienić mu ten dysk na SSD i dołożyć ram o większej pojemności. Jedni piszą,że lepiej będzie,jak wymienię dysk i dołożę pamięć ,a drudzy, że zmienię laptopa na nowego i już przez to nie wiem,co mam zrobić.

Wszystko zależy od tego jakim budżetem aktualnie na dziś dysponujesz. Jeżeli możesz sobie pozwolić na wydanie 2,5k to warto szukać nowego laptopa. Jeżeli nie możesz pozwolić sobie na tak duży wydatek i masz na przykład aktualnie dostępne 300-400 zł to rozbudowa, która przedłuży życie i komfort pracy na tym laptopie o rok, maks dwa. A przez ten czas odłożysz pieniądze na nowego laptopa.
Ja sobie wymyśliłem taki system. Po kupnie nowego komputera od razu zaczynam odkładać pieniądze na nowy komputer. Bo wiem, że za 4-5 lat mój aktualny komputer będzie już złomem a wtedy będę miał już środki by kupić sprzęt z najnowszej generacji. :wink:

I ta to wygląda, zakup dysku SSD jest o tyle uzasadniony, ze dysk wsadzisz i do nowego laptopa i do stacjonarki chrześniaka. :wink: RAM DDR 3 jest już przestarzały, przy wymianie laptopa wyrzucisz. Dlatego, osobiście bym tylko dysk SSD dał i resztę modernizacji, wymiany past etc odpuścił oraz zaczął po 50-100 zł miesięcznie odkładać. W granicach 2000 są naprawdę fajne modele już i akurat w rok-dwa zbierzesz.

Wg mnie tez wystarczy SSD 240GB za 120 zł i szkoda pakować więcej w niewiele wiecej warty laptop.
Jeśli stać Cię na taki nowy to oczywiście zalecamy zakup nowego.
Przykladowe nowe, fajne laptopy:

Podjąłem decyzję. Zamierzam laptopa dać do serwisu,żeby mi wymienili dysk na SSD, włożyli pamięć ram o większej pojemności oraz zmienili system na Windows 10

Dałbyś te 100 zł na Owsiaka. :wink:

To zawsze plus. :wink:

menska decyzja
Kupić szybszy dysk, dołożyć RAMu i zamulić to wszystko windozą numer dziesięć :rofl: