Czy warto mi zmieniać laptopa na nowego?

Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się,czy warto mi zmieniać laptopa na nowego. Używam laptopa do przeglądania internetu . Obecny swój laptop kupiłem w kwietniu w 2015 roku. Jest to laptop Dell Inspirion 15-3541-6105. Posiada on system Windows 8. Od jakiegoś czasu czasami laptop ma coś takiego,że robi się czarny ekran i wszystkie podzespoły zaczynają głośno pracować , po czym laptop włącza się od nowa i już wszystkie podzespoły pracują normalnie . Właśnie przez to,że tak się dzieje z tym laptopem zastanawiam się,czy warto kupić nowego i też się zastanawiam dlatego ,bo jest na nim stary system Windows 8.

Oto specyfikacja laptopa:

Procesor (producent): AMD

Procesor (rodzaj): A-Series

Procesor (taktowanie): 2 GHz

Turbo Boost

2.4 GHz

Ilość rdzeni: 4

Ilość wątków: 4

Procesor (pamięć cache): 2 MB

Procesor (opis): A6-6310

Pamięć RAM [GB]: 4

Pamięć (technologia): 1600 MHz

Dysk twardy [GB]: 500

Dysk twardy (rodzaj):HDD

Dysk twardy (interfejs): Sata

Dysk twardy (prędkość): 5400

Napęd optyczny (typ): 8X DVD+/-RW Tray load Drive

Parametry grafiki:

Matryca (przekątna) [Cal]: 15.6

Matryca (rozdzielczość):1366 x 768

Karta graficzna AMD R5 M230

Karta graficzna (pamięć karty): 2GB

Karta Wi-Fi:

Karta sieciowa bezprzewodowa 802.11b/g/n
802.11b/g/n

Bluetooth 4.0

Urządzenie wskazujące: TouchPad

Złącza i porty:

USB 3.0 (1)

USB 2.0: (2)

Czytnik kart pamięci

HDMI

Jakie polecacie laptopy z procesorem 4 rdzeniowym , systemem Windows 10 i dyskiem o pojemności 500 gb ?

Żadne. Do internetu, na dłuższy zcas wystarczy 2200U/3200U czy i3-8xxx/9xxx 2 rdzenie i 4 wątki.
Ewentualnie 2500U 4/8 konfiguracja procesora ze znośną grafiką jest przyjazny cenowo.

Może być przegrzanie, czyściłeś kiedyś w środku? lub jeżeli tak, to przełącz w BIOS na “dedicated GPU” na stałę. U mnie podobny objaw jest w Chromie jak otworze za dużo kart i zapcham RAM. To pewnie ma związek z tym, że zintegrowana grafika współdzieli RAM. Może być jeszcze jakies uszkodzenie wewnętrzne, ale laptop nie tak stary jeszcze.

PS. Windowsa do 10 możesz gratis zaktualizować.

Jak zaktualizować tego Windowsa ? Czy będzie coś trzeba za to płacić ?

Nie, przynajmniej obecnie.

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Tadam

Wyczyść chłodzenie, pastę wymień, wypierdziel windozę i postaw linucha. Spokój na lata.

Straszna padaka ten laptop, żona miała praktycznie taki sam kiedyś, ale pamięć i SSD mu nawet nie dały oczekiwanego efektu. Wg mnie można by pomyśleć nad nowym z i3 (koniecznie od 8 generacji, czyli od 8130U w górę), 8GB RAM i SSD 250GB-500GB
Przykladowy:

Nie przesadzaj, rodzice mają, a procek trzyma nadal poziom obecnych Atomów i dogania najsłabsze Quady. Przy FB się tnie, ale ogólnie… nie płaczą. :wink:

Sam jesteś padaka, albo sprzedajesz te gówna plastikowe z marketu.
Do przeglądania neta to wystarczający sprzęt tylko go doprowadzić do użytku , 4 gb ram też wystarczy, ewentualnie dysk wymienić na SSD. Dzisiaj to już nie są koszty.

Ogarnij ten bełkot. Miałeś taki sprzęt w rękach? Po podbiciu do 8GB RAM i włożeniu SSD dalej się sporo rzeczy przycinało na nim bo procesor to dziad (pamiętając, że jakość obrazu przy tej rozdziałce, a FullHD to także spora różnica). Owszem, różnica była diametralna, ale przesiadka na nowy sprzęt dopiero zrobiła właściwą robotę.

Zgadzam się z przedmówcami, dokupić dysk SSD, zainstalować WIn 10 i będzie śmigał, a co do tego wyłączania, najpierw można delikatnie dmuchnąć (sprzężone powietrze) w otwór wetylacyjny od procka i zobaczyć czy to poprawi sytuację. Na pewno tańsze rozwiązanie niż zakup nowego, a co do FB i messengera jakoś na komputerze zdecydowanie gorzej chodzi (zwłaszcza messenger) niż na komórce

AMD A6-6310 to niestety poziom mobilnych procesorów pentium N. Dysk SSD poprawi trochę komfort pracy, lecz problem, który opisujesz raczej nie będzie, związany z procesorem. Raczej problem z oprogramowaniem lub możliwe, że dyskiem.

Z nowych trudno powiedzieć nie napisałeś nawet budżetu, jakim dysponujesz.

1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Jaki dysk SSD będzie pasował do mojego laptopa ? A jak mam system Windows 8.1 i zainstaluję Windows 10 to będę musiał wykupić jaką licencję ,aby móc korzystać z tego systemu ? Wiem,że kiedyś była opcja darmowej aktualizacji, ale chyba już takie opcji nie ma ?

Powinna działać nadal. Darmowa.

Żeby nie pchać Ciebie w koszty nadmierne: wpisz 240 GB i zobacz Adata/Goodram. Za 120-130 zł powinieneś nowe dostać. W większe i lepsze nie inwestuj, ze 2-3 lata pochodzi i padnie razem z laptopem. :wink: Możesz sprawdzić wymiary kieszeni i dysku (wysokość), ale raczej masz wyższą kieszeń.

Goodram ok, Adata absolutnie nie, co do ceny ok 100 za 120 GB, co do systemu zainstaluje się na tych kluczach i zaktywuje (tzn. klucz sobie sam zaczyta z biosu)

Planuję też w tym laptopie zmienić pamięć ram na większą pojemność. Do ilu GB najwięcej ramu mógłbym włożyć do tego laptopa ?

CPUZ i model płyty.

Osobiscie bym poważnie myślał nad dodatkowym RAm - procek jest na poziomie najsłabszych Quadów i współczesnych Atomów w netbookach, jak odpalisz za dużo “liczących” kart np. Facebook, to i tam się zawiesi. :wink:

Model mojej płyty głównej to Dell Inspiron 3541 . Wiem,że tam jest tylko jeden slot na pamięć. Aktualnie posiadam 4 gb ram w tej płycie. Czy ta płyta obsłużyłaby co najmniej 8 gb ram ?

To model lapka, ale wedle Google powinna 8 wejść.
Jak masz wiedzę, to najlepiej sprawdź w środku jak to wygląda. Czasami producent wypuszcza jeszcze póxniejsze rewizje i nie wszystkie dane w necie są aktualne.

https://www.memorystock.com/memory/DellInspiron153541.html

Mam program Aida64 Extreme i pokazuje mi rozmiar modułu : 4 gb (1 rank, 8 banks) , czyli to znaczy,że laptop może najwięcej obsłużyć 8 gb ram ?

Bez%C2%A0tytu%C5%82u

Nie.
Jak chcesz mieć pewność na 100% to wez lapa pod pachę , idz do sklepu komputerowego i przymierz 8 gigową kostkę. To nie boli i nie kosztuje :wink: