Czy warto robić format dysku ssd 500gb ? Mam 3 gry i ważą razem 150 gb a na w ustawieniach w zakładce pamięć pokazuje że jest zajęte 450 GB jak odzyskać te GB . Obejdzie się bez formatu ? Czy jest jakiś sposób (w tempie nic już nie ma ) Proszę o pomoc
Naprawdę powinni wprowadzić „prawo jazdy na komputer”
Co masz na myśli przez format?
Jak masz tam tylko gry i one w sumie zajmują 150GB, to tyle powinno być zajęte. Jak 300GB się zajęło niczym, to jest problem większy niż tylko odzyskanie tego miejsca.
I to w dodatku takie jakie jest na tira z przyczepą
Albo moderację tego forum.
w sensie co zżera to 300 gb i jak to usunąć ?
to co mam zrobić panie ekspercie ?
Sprawdź czy usługa trim jest włączona (powinna być domyślnie), ale™:
https://www.howtogeek.com/257196/how-to-check-if-trim-is-enabled-for-your-ssd-and-enable-it-if-it-isnt/ .
Jeśli jest włączona to sprawdź parametry SMART dysku (przestaw wyświetlanie wartości RAW na 10[DEC]):
CrystalDiskInfo 8.14.2 - dobreprogramy .
Możesz sprawdzić, czy w „Oczyszczaniu dysku” znajdzie jakieś śmieci do usunięcia:
Jak oczyścić dysk Windows 10. Proste triki - Instalki.pl .
Nie używaj „boosterów” typu CCleaner, Odkurzacz, itp., ponieważ uszkadzają Św. Windows 10™ i w konsekwencji pójdziesz do piekła i trafisz do celi z linuksiarstwem™, które będzie ci przez całą wieczność polecać linuksa na desktopa!
Przeczytałem 3 razy i kompletnie nie rozumiem o co autorowi chodzi…
Gramobity?
Jest taka jednostka?
Też uważam, że ludzie powinni nauczyć się stosować jednostki. Ale co zrobić jak prawie wszyscy mają to gdzieś? Piszą szybko, byle jak, a Ty chcesz jeszcze żeby poprawnie pisali. A potem szok, czemu kupili dysk 1TB, który nie ma 1TiB (chociaż za to należy winić chyba bardziej marketingowców). :} Albo właśnie Giga z małej i bity vs bajty. MS też się nie może zdecydować. Explorer pokazuje wartości np. w GiB, ale wyświetla jako GB. Nemo pokazuje np. GB i liczy jak dla GB, przez co nie wiadomo co ile waży… Dramat.
Mam 3 gry i ważą razem 150 gb a na w ustawieniach w zakładce pamięć pokazuje że jest zajęte 450 GB jak odzyskać te GB . Obejdzie się bez formatu ?
Na podstawie czego stwierdzasz, że zajmują 150GiB?
W jakich ustawieniach, jakiej zakładce?
Czy na tym SSD masz zainstalowane tylko te gry czy jeszcze jest tam system operacyjny?
Może faktycznie postaw linuksa i jakiegoś pasjansa czy coś. Może Tux Racer by cię zadowolił, mało miejsca zajmuje.
Zobaczysz jaki katalog największy i usuniesz starocie np. grę od 3 lat nieuruchomianą.