Witam. Jestem posiadaczem tego monitora już jakieś 3,5 roku (przechodził ponad 10 tysięcy godzin). Zostałem na niego namówiony i zakupiłem go wtedy za jakieś 1400 zł. Ogólnie chodzi bardzo dobrze, ale zastanawiam się czy nie warto kupić nowego, 22 calowego monitora.
Mój obecny monitor ma matrycę PVA, która, jak wyczytałem, jest bardzo dobra dla grafików. Do tego posiada opcję PIVOT i wiele innych, których nigdy nie użyłem. Przeczytałem też, że czas reakcji G2G wynosi 8ms, natomiast ten “prawdziwy” to 20ms.
I tu nasuwa się moje pytanie. Monitora (i komputera) używam przeważnie do gier, internetu, czasami programowanie, edycja filmów, z rzadka tworzenie grafiki. Czy czas reakcji 20ms jest dobry w grach? Czym się on objawia? Wiem, że monitory z matrycą TN mają krótsze czasy reakcji i dlatego waham się nad sprzedaniem tego i kupnem nowego, większego na matrycy pewnie TN.
Nie potrzebuję też mieć kątów widzenia 178/178, bo cały czas siedzę naprzeciwko monitora. Wystarczyłyby mi standardowe kąty 160-170 st.
Do tego zastanawiam się nad złączem HDMI na monitorze. Czy jest konieczne? (mam kartę, która je obsługuje).
Obecnie monitor działa na DVI.
Czy warto sprzedawać ten monitor i kupić taki, który opisałem powyżej?
Pozdrawiam