Czy warto użyć opcji ReadyBoost?

Witam! Otóż mam 1GB pamięci RAM i mam pendriva 1GB. Mój system Windows Vista (Home Basic). I moje pytanko czy warto użyć opcji ReadyBoost w celu zwiększenia pamięci RAM? Czy to jest skuteczne ? Czy mój pendrive nadaje się na coś takiego ? (http://merlin.pl/Pen-Drive-Kingston-USB … PDG111.jpg). Znalazłem taką stronę z rozpiską ale … . Proszę o pomoc :slight_smile:

użyj i zobacz ! jaki to problem ?

z doświadczenia wim że nie widać różnicy przy tej ilości ram-u ale może ty zobaczysz …

Ja mam Sepptrona 2GHz, 2GB DDR1 i Kingston DatatravelerII 512MB (9476 KB/s) i przydzieliłem 880MB z ramu i 243MB z pena ale korzystam z eBoostr. I zajefajnie śmiga, chciałbym ten programik wypróbować na DDR3 i 64bit-systemie :wink:

Na podstawie moich doświadczeń z laptopem HP dv6215ea mogę powiedzieć, że 1GB to dla Visty stanowczo za mało (niby chodzi, ale ciężko). Tak naprawdę minimum to 2GB RAM i teraz kompów z 1GB raczej już się nie sprzedaje. Tak więc najpierw zalecam zmienić pamięć na 2GB, oczywiście przedtem upewnić się co do jej typu i maksymalnego rozmiaru jaki można włożyć np. za pomocą System Information for Windows (SIW). Używaną a czasem nawet nową pamięć można kupić dość tanio na Allegro (zależy od typu pamięci) a starą sprzedać.

Co do pendriva to o ile wiem napęd ReadyBoost powinien mieć rozmiar taki jak pamięć. Poza tym jeśli użyjesz pendriva 1GB to prawie nic na nim nie zostanie na inne pliki. Na szczęście większe pendrivy nie kosztują fortuny. Jeśli masz laptopa lub gniazdo na karty SD w pececie to do ReadyBoost można użyć karty SD, pod warunkiem że jest to szybka karta (pisze na niej 150x). Ja mam kartę A-DATA 150X Turbo 2GB a wcześniej miałem Apacer 150X 1GB. To jest wygodne, bo ta karta służy tylko jako przyśpieszacz ReadyBoost i podczas podróży nie musi być wyjmowana (prawie nie wystaje) a poza tym cały pendrive może służyć tylko na twoje pliki i po jego wyjęciu dalej zostaje nośnik ReadyBoost (karta SD).

.

w lapku mam 1 gb ram, dokupiłem patriota 2 gb… różnica jest, ale czy duża - nie. Lepiej dozbierać kasy i dołożyć ramu

@up

co do zależności, to ja już też dobrze nie pamiętam ale chyba to było tak:

1 gb ram * (1,0 ÷ 2,5) gb flash = 1 - 2,5Gb pendriva. Ja zalecam 2 gb

Ok, dzięki za porady :slight_smile: