Czy warto w tej cenie laptopa

Cześć

Czy możecie doradzić czy warto, czy ew co innego
https://www.oleole.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-l340-i5-8gb-512ssd-gtx1050-w10_1.bhtml
Chciałbym się zmieścić max do 3700

Pozdr

Czy warto to zależy do czego ten laptop ma służyć. Powiem Ci, że kupowanie w tym okresie laptopa jest naprawdę nieopłacalne. Ceny są trochę absurdalne.
Popatrz. To jest mój laptop kupowany w sierpniu 2019 roku. Wtedy zapłaciłem za niego 3200 zł. Dziś identyczna konfiguracja wydawałoby się, że powinna tanieć a jego cena na dziś to 4800 zł. Absurd.
To aż 1600 zł więcej niż ja zapłaciłem za niego w 2019r.
https://www.morele.net/laptop-asus-tuf-gaming-fx505dy-fx505dy-bq009t-6238896

Sam sobie odpowiedz czy warto konkretnie tego.

Komputer generalnie do standardowego użycie, plus granie w lol i coś w tym stylu

Co do cen rok do roku, w tym samym okresie kupowałem stacjonarny (Ok 3700) składak. Ten sam zestaw dziś ponad 300 drożej

Obserwuje ceny od października i czekałem na promocje - puki co ceny na tym samym poziomie

Pozdr

Wrzucasz to samo tylko 300 droższe …

Niewarto.
Szukaj Ryzena 3550/3750 lub I5 8/9000 + 1650 Minimum. Ram, Dysk rozbudujesz. Procka i GPU nie. Tutaj zas masz komputer- leżak, który powinien kosztować koło 800-1000 mniej.

Sprawdź jeszcze raz, tym razem uważnie.

W twoim linku 3700 za konfig z GTX1050.
W moim 3500 za konfig z GTX1650.
Dostrzegasz różnicę?

Poza tym w moim mniejszy dysk ale nie sądzisz że w laptopie łatwiej zmienić dysk niż GPU?

Laptop całkiem fajny. Szkoda tylko, że ceny tak poszybowały do góry. dwa lata temu szukałem znajomej laptopa do 2 tysięcyzł i było kilka ciekawych propozycji. Miał slużyć do Worda, PowerPointa, Internetu, zdjęć, oglądania filmów. Teraz dla wujka również w 2 tysiącach złotych nie idzie niczego sensownego znaleźć. O podobnych parametrach do tego sprzed dwóch lat trzeba dołożyć co najmniej 600-700zł. Jeżeli nie musisz to trochę poczekaj, aż skończy się tak wielki popyt, nauka i praca zdalna i wtedy ceny powinny trochę opaść.

Co do karty ok
Ale Twoja propozycja nie ma windowsa (koszt 600) plius kolejne 200 za dysk.

Dysk to kwestia zapotrzebowania.
Systemu nie zauważyłem, wiesz dlaczego?
Ten model kosztował pół roku temu 3300 z Windowsem w tej samej konfiguracji.