Jakis czas temu zepsul mi sie telewizor lcd LG 26’ po gwarancji i naprawa kosztowalaby 900 zl. Moj obecny monitor lcd 19’ Asusa panoramiczny i dziala ale z laczem d-sub. Zastanawiam sie zatem nad kupnem Asusa Lcd Led z tunerem tv 23,6’. do korzystanua z kompa siedze przy biurku a odleglosc z wersalki to okolo 1,5 m i zastanawiam sie czy taki monitor i tv w jednym bylby wygodny. Co o tym sadzicie?
Może po prosu kup telewizor powiedzmy 32" i podłącz do niego komputer.
Generalnie uważam że zakup monitora z tv to dobry pomysł bo można na tym przyoszczędzić trochę kasy, modele sklasyfikowane jako monitor z tv są zwykle tańsze od tych sklasyfikowanych jako tv nie odbiegając od nich zbytnio funkcjonalnością.
Ja kupiłem sobie do użytkowania jako tv monitor 27" Samsung P2770HD z głowią tv analogowej i DVB-T i spisuje się to całkiem dobrze.
Tylko trzeba pamiętać że takie modele mogą być okrojone z mniej istotnych w monitorze funkcjonalności (u mnie np. nie ma dźwięku po hdmi i trzeba go puszczać osobnym kablem choć podobno można to włączyć przez menu serwisowe).
wiktorm , radziałbym ci raczej poszukać jakiegoś monitora z tv ze zwykłą matrycą LCD ale większego, różnicy w jakości nie będzie a większy obraz jest lepszy (23" do oglądania z ok 1,5m to za mało).
Do siedzenia przy komputerze monitor nie bedzie za duzy? Prosze o podanie jakiegos konktetniejszego modelu tylko do ceny mniej wiecej 1000 zl.
Mi chodzilo o Asus 24T1EH.
Też polecam monitor z tunerem tv.Sam posiadam samsunga p2370HD i jestem bardzo zadowolony.Posiada głowicę DVB-T,C.
Scripter1 u mnie jest dźwięk po kablu HDMI.Nie wiem jaką masz kartę graficzną (Gigabyte GTX460 SOC) ale przy instalacji sterowników jest sterownik HD Audio.
Mam Asus Gf 9800 GTX+ Dark night 512, ale jest w naprawie na gwarancji i mam nadzieje ze wymienia mi na troche nowsza.
Witam . Jasne że monitor i tunerem to fajna sprawa. Zobacz ten link . Super oferta , ten monitor z tunerem ma nawet PIP… Możesz i pracować na kompie i oglądać tv. Pozdrawiam
nie kupuj monitor z tunerem tv, to fatalny pomysł, te tunery zintegrowane z monitorem są zazwyczaj kiepskiej jakości, wiem bo widziałem, nie jestem pewny czy coś się teraz zmieniło, jeśli tak to mnie poprawcie.
Wielkością się nie martw Gdy przesiadałem się z 17" CRT na 21,5" LCD myślałem, że ten nowy jest ogromniasty i się w nim nie połapie
Teraz uważam, że przydałby się 23-24"
rynio1 , nie siej nieprawdę…mam właśnie taki monitor (jest w opisie) i jest wszystko tak jak należy . Obraz jest taki sam jak w tv LCD. Pozdrawiam
Czy jest jakas utrata jakosci lub opoznienie gdy podlacza sie monitor przez przejsciowke od kompa dvi-hdmi?
Nie ma żadnej różnicy, sam mam podłączony właśnie takim kablem bo moja karta nie ma hdmi tylko dvi.
DVI jest w pełni kompatybilne z HDMI, oczywiście pomijając fakt że standard DVI przewiduje przesył tylko obrazu.
Tak naprawdę obecne tv oraz monitory z tunerem tv to tak naprawdę komputery które często działają na odpowiednio zmodyfikowanym linuxie a modele sklasyfikowane jako tv i te sklasyfikowane jako monitory z tv często sprzętowo nie odbiegają od siebie a nawet korzystają z tego samego oprogramowania.
dorcel21 , mój GF8400GS nie ma HDMI tylko DVI i D-SUB i w sterowniku nie mam opcji puszczenia dźwięku przez DVI/HDMI bo nawet nie ma możliwości podłączenia wewnętrznie dźwięku.
Testowałem na pożyczony PS3 i nie działało, ostatnio włączyłem to w menu serwisowym ale nie mam na czym przetestować czy działa.
U ciebie jest dźwięk bo w instrukcji do twojego modelu jest “You do not need to make a separate audio connection when connecting via HDMI” czyli ma on to włączone domyślnie, mój miał tą opcję wyłączoną ale ją włączyłem tylko nie mam czym to sprawdzić.
To już masz odpowiedź nie masz HDMI w Karcie graf.Po DVI nie puścisz dźwięku w żadnym wypadku.Jak byś miał to bez problemu miałbyś dźwięk w monitorze.Po niżej masz screena
Uploaded with ImageShack.us
You do not need to make a separate audio connection when connecting via HDMI ,tu chodzi ci oto że mam to włączone na monitorze czy na karcie?Podłączałem kompa do plazmy samsung i dźwięk był bez problemu.
Czy możesz mi w takim razie wyjaśnić dlaczego u mnie dźwięk działa bez problemu? Doprowadzony do TV kablem HDMI przez złącze DVI-I z przelotką DVI-D -> HDMI. Testowane karty to m. in. Asus EN9600GT (brak własnego kodeka audio, dzwięk doprowadzony kabelkiem z kodeka HD płyty głownej) oraz PowerColor HD3850 (żródłem był wbudowany kodek audio karty). Zawsze działało bez problemu. Mało tego, w starszych kartach Nvidii (tych jeszcze bez wbudowanego kodeka audio) wyposażonych w kilka złącz DVI często oznaczano np. żóltym kolorem jedno którym można wyprowadzać dzwięk cyfrowy.
Niektóre karty graficzne umożliwiają przesłanie dźwięku przez DVI.
Owszem, niektóre mają taką funkcję ale nie jest to zgodne ze standardem DVI.
Tak więc generalnie nie należy liczyć na to że uda się puścić dźwięk przez DVI->HDMI