Witam.
Oczywiście, że problemem jest tutaj pamięć RAM. 768 MB to stanowczo za mało dla zasobożernych przeglądarek.
Powiększenie RAM pomoże, ale też nie oczekuj cudów na tym dziadku.
Ja doskonale wiem, że to dość stary sprzęt i nie będzie cudów, ale obecnie robi u mnie jako dodatkowy komputer do przeglądania internetu.
Nie wiem dlaczego ta płyta główna ma takie dziwne wymagania, że producent podaje, że nie można jednoczenie włożyć np. 1GB + 512 MB? Nie zależy mi np. na 2 x 1GB, bo ta płyta nie obsługuje dual chanel.
A gdzie jest napisane, że nie można?
Maksymalnie 2 GB w kościach po 1 GB, ale mniejsze też pasują.
Skoro tak mówisz, to jak dokupię jedną kość o pojemności 1GB RAM, to bez problemu będę mógł jeszcze wykorzystać obecną pamięć RAM 512 MB w drugim słocie, dzięki temu będzie razem w tym komputerze 1,5 GB RAM
Nie wiem, czy pierwszy słot włożyć 1GB pamięci RAM, a w drugi słot 512 MB RAM, czy to jest bez znaczenia ?
Pamięć 1 GB umieść w slocie pierwszym. Płyta, z tego co widzę może obsłużyć tylko jedną kość DDR 400, więc lepiej będzie kupić DDR 333, lub zwyczajnie obniżyć taktowanie. Oczywiście zależy jeszcze jaką masz tą kość 512 MB, bo mogą być konflikty.
Ja mam okazję kupić 1GB RAM za 20zł, ale wygląda na to, że to właśnie jest 400 i do tego mam już w PC Kingston 512 MB PC3200 DDR SDRAM, tylko nie pamiętam, czy ta kolejna pamięć 256 MB też jest 400
Zatem kupuj. Ewentualnie będziesz musiał obniżyć ręcznie taktowanie w biosie.
Jeżeli to będą dwie kości kości po 400, to w pierwszym slocie umieścić 1GB, a w drugim 512 MB i biosie ustawić na stałe na 333 MHz?
Po takim ustawieniu w biosie, to na 100% bez problemu będzie startował ten komputer? bo jak nie? to pozostanie mi wtedy zostawić 1 GB RAM w komputerze i ustawić w biosie na 400.
Najpierw sprawdź czy to działa i nic nie zmieniaj w biosie. Jeśli nie - zrób jak napisałem.
Socket A tak czasami ma, że lubi nie działać poprawnie przy dwóch i więcej szybkich kości i trzeba im obniżać taktowanie nawet na 266 MHz DDR.
Jeżeli się okaże, że będzie potrzeba obniżyć na 266, to nie wiem, czy warto kupować 1GB RAM?
Nie wiem, co jest lepsze, czy posiadać mniej pamięci, żeby działała szybciej, czy mieć więcej pamięci ram, ale za to wolniejszego, po obniżeniu taktowania?
Lepiej więcej.
Lepiej mieć więcej pamięci RAM. Na tym zestawie nie zauważysz różnicy w działaniu wolniej taktowanego RAM.